Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ponovno se pokreće Međunarodni festival dokumentarnog filma Tuzla

Preuzmite sliku

Tuzla će od 22. do 24. oktobra, prvi put nakon ratnih dešavanja u BiH, biti ponovo domaćin Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, time nastavljajući ratom prekinutu dugogodišnju tradiciju.

Riječ je o Festivalu koji je pokrenut za vrijeme bivše Jugoslavije, a okupljao je velika imena iz filmskog svijeta. Festival je doživio 23 izdanja i zbog ratnih zbivanja je prekinut, a organizacije “Human“, “Magic Factory” i “Eventus” odlučile su obnoviti festival tako da će ove godine biti organiziran 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma, saopćili su organizatori.

Na festivalu ćei zainteresirani imati priliku da pogledaju nekoliko dokumentarno-muzičkih filmova, kao što su: „Skroz Sarajevo“ reditelja Nenada Đurića, a publiku će pozdraviti i Adnan Šaran vođa benda “Skroz“. Tu su i „Svjetla Sarajeva“ dokumentarni film Srđana Perkića o bendu ‘Zabranjeno pušenje’ i značaju koji Skenderija ima za glavni grad BiH. U okviru festivala u kinu Kaleidoskop bit će prikazan i film „Foxy Head“ reditelja Damira Pirića. “Foxy Head” je sarajevski blues rock bend okarakteriziran kao „sarajevska blues eksplozija“.

Tu su i dokumentarci: „Posljednji glasovi“ Gorana Dujakovića koji u fokus stavlja zanemarenu istoriju partizanske borbe na prostoru Bosne i Hercegovine. “Slike iz života bh. filma” autora i filmskog snimatelja Mustafe Mustafića, fokusira se na historiju bh. filma.

Prema ocjeni stručnog žirija, najbolji će biti nagrađen statuom “Rudar”. Festival će biti održan u kinu Kaleidoskop, saopćeno je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje