Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgledaju utakmice Američkog fudbala u Tuzli (VIDEO)

Preuzmite sliku

Klub Američkog Fudbala Tuzla „Saltminers“ nastao je kao rezultat saradnje nekoliko entuzijasta odnosno zaljubljenika u ovaj sport iz Tuzle, ali i uz pomoć Kluba Američkog Fudbala Sarajevo „Spartans“ koji je osnovan 2011. godine.

Ideja je postojala već nekoliko godina međutim nakon inicijative KAF Spartans te prijateljske utakmice koja je odigrana na stadionu Tušanj u mjesecu martu ove godine između sarajevskog kluba i KAF „Celtis“ Sombor, konačno se krenulo i u realizaciju te ideje.

Trenutno, klub je registrovan kao udruženje građana, čime je postao drugi oficijelni Klub Američkog Fudbala na prostoru BiH. Takođe, slične incijative za osnivanje klubova postoje i u drugim gradovima, te bi uskoro mogao biti osnovan i državni savez američkog fudbala.

U subotu, 02.09.2017. godine održan je prvi turnir američkog fudbala (FLAG verzija) u Tuzli. Turnir koji je organizovan na jednom od malih pomoćnih terena stadiona Tušanj je rezultat saradnje sa Fondacijom Tuzlanske Zajednice koja je pomogla finansijski te odobrila projekat organizacije ovog turnira kao dijela šire kampanje promocije američkog fudbala na području Tuzle i šire.

Učestvovali su KAF Sarajevo Spartans, KAF Lavovi Bijeljina i domaćini turnira KAF Tuzla Saltminers. Iako su bili najavljeni KAF Mostar Eagles nisu prisustvovali turniru.

Umjesto “kup” sistema takmičenja igrao se “liga” sistem takmičenja te su odigrane tri utakmice.

Rezultati:

1. KAF Tuzla Saltminers – KAF Bijeljina Lavovi 36:26

2. KAF Tuzla Saltminers – KAF Sarajevo Spartans 19:24

3. KAF Sarajevo Spartans – KAF Bijeljina Lavovi 26:24

Prvo mjesto: KAF Sarajevo Spartans

Drugo mjesto: KAF Tuzla Saltminers

Treće mjesto: KAF Bijeljina Lavovi

– Hvala svim posjetiocima koji su uljepšali ovaj događaj svojim prisustvom na tribinama, zahvaljujemo se našim gostima Spartans-ima i Lavovima na dolasku i odličnoj igri. Takođe se zahvaljujemo Fondacija tuzlanske zajednice, FMJAM, Particooltura, Una Storia te Lux Creative bez čije pomoći ovaj turnir ne bi mogao biti organizovan. Vidimo se sljedeće godine na istom mjestu, za tuzlanski.ba istakli su iz kluba.

Klub je trenutno u potrazi i za igračima, a i za profesionalnim trenerima, te sponzorima. Sve osobe starije od 14 godina koje su zainteresovane za bilo koju vrstu angažmana u klubu mogu se obratiti preko oficijelne facebook stranice „KAF Tuzla Saltminers“ ili jednostavno doći na trening. Termini i mjesto treninga se objavljuju na pomenutoj stranici. Do sada su treninzi održavani u nekim od parkova u Tuzli međutim od sljedeće sedmice bi stalno mjesto treniranja trebao biti stadion Tušanj. (Tuzlanski.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,