Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvoreno pismo vlasnika stanova u “SPO 15. maj” Tuzla: Do sada umrlo 10 kupaca, čekate li da i mi umremo?

Preuzmite sliku

Vlasnici stanova SPO 15. maj Tuzla uputili su danas otvoreno pismo Gradskom vijeću Grada Tuzla, koje u nastavku prenosimo u cjelosti:

”Kao što znate , (ili ste zaboravili ?), Gradsko vijeće je u novembru 2017. godine donijelo Odluku o priključenju objekta “SPO 15. maj “na elektrodistributivnu mrežu”, kako bi se stekli uslovi za tehnički prijem objekta. Od tada je prošla godina i pol dana a Odluka GV se još uvijek nije realizovala uprkos brojnim sastancima u Gradskoj upravi kao i sa kolegijem GV.

Na zadnjem sastanku u Gradskoj upravi, održanom 16.04.2019.godine predstavnici “UK SPO 15. maj “, je obavješteno da priključenje na elektrodistributivnu mrežu neće ići u skorije vrijeme kako je i dogovoreno na predhodnim sastancima. Razlog toga još uvijek ne znamo? Uplaćena je prva rata od 86.560KM ali treba uplatiti i drugu da bi se počelo sa radovima na priključenju.

Kupci , izgubivši strpljenje tražili su da “UK SPO 15. maj “, najavi mirno okupljanje ispred zgrade GV dana 24.04.2019.god kada se trebala održati sjednica GV kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i skrenuli pažnju GV na nesprovođenje Odluke GV koje je zadužilo Gradsku upravu za njeno sprovođenje.

Veliko iznenađenje predstavnika “UK SPO 15. maj “, uslijedilo je nakon održanog razgovora u MUP-u 22.04.2019 u 12:30h sa komandirom PS Centar Fuadom Jašarevićem. Naime, u razgovoru nam je rečeno da je PS Centar prvo obavila razgovor sa Gradskom upravom prije nego su pozvali naše predstavnike te da je potrebno dopuniti Zahtjev za mirno okupljanje. Na sve načine su nas pokušali zaplašiti kako bi se spriječilo održavanje mirnog okupljanja počevši od bezbjedonosne situacije do toga kako „iznuđujemo“ nešto od Gradske uprave. O kakvoj „iznudi“ govori MUP??? Napominjemo da su pojedini kupci (probrani) u ranijem periodu pozivani na saslušanje jer je Gradska uprava podnijela MUP-u tužbu za iznudu.

Da li je mirno okupljanje i iskazivaje nezadovoljstva učinjenim IZNUDA???

Da li je nesprovođenje odluka GV IZNUDA???

U MUP-u nam je takođe traženo da se u roku 24h dostavi broj učesnika kao i Rješenje o zauzimanju javne površine na prostoru gdje se namjerava održati mirno okupljanje a koje izdaje Komunalna služba Gradske uprave. Napominjemo da se u dosadašnjim zahtjevima za mirno okupljanje nikada nije tražilo pomenuto Rješenje jer Zakon o javnom okupljanju TK niti u jednom članu ne nalaže da organizator mora dostaviti traženo rješenje. Od kada MUP TK u svojoj nadležnosti ima Zakon o komunalnom redu Grada Tuzla??? Slučajnost? Ne vjerujemo!!!

To samo dokazuje kolika je sprega Gradske uprave i MUP-a TK u gušenju mirnog okupljanja građana i pokušaja zastrašivanja , kao i ranije kada je interventni vod na nas izveden tokom protesta prošle godine Da li će građani Tuzle ubuduće morati imati rješenje (dozvolu) i za slobodno kretanje po javnim površinama u Tuzli????

Nakon toga istog dana u 15h organizujete hitan sastanak kolegija GV na kojem donosite odluku da se sjednica GV sa 24.04.2019.god pomjeri za petak 26.04.2019.god.

Pitamo Vas: Zašto je kolegij GV donio takvu odluku da se sjednica GV pomjeri za petak 26.04.2019.godine???

Vjerovatno ste uvidjeli da nećete moći spriječiti poštene građane da dođu na mirno okupljanje jer nemate zakonsko uporište pa Vam je bilo bezbolnije pomjeriti datum održavanja sjednice GV, iznoseći vijećnicima besmislene razloge pozivajući se na preporuku MUP-a TK, i na taj način izbjeći suočiti se sa istinom i svojim nečinjenem ničega po pitanju “SPO 15 maj” .

Drugi gorući problem “SPO 15.maj “ je tzv „Kaiš“, dio gradskog zemljišta u koji su investitori “Direkcija “ i “Giprom “ ušli podzemnim dijelom garaža, a za koji se očito očekuje da plate sami kupci jer su oba investitora već odavno mrtve firme.

Na zadnjem sastanku u Gradskoj upravi ste rekli da po novoj procjeni taj kaiš košta 72.600KM. Tražimo da Grad riješi problem kaiša jer kupci ne mogu i neće da snose taj dio obzirom da gradska inspekcija nije radila svoj posao na vrijeme te nije spriječila ovakve radnje.

Kupci više neće da ispaštaju i da čekaju narednih 10 godna kako bi se riješila imovinsko – pravna pitanja bez kojih nemogu uknjižiti stanove, a za koja nisu krivi a niti su dužni iste platiti.

Dovoljno je što će kupci morati sami dodatno platiti rentu za bespravno dograđene spratove u iznosu cca 195.000KM što je također propust Gradske inspekcije i završiti sami stanove u zatečenom stanju.

Upravo zbog propusta u radu Gradskih inspekcija kupci su takođe morali sami platiti projekat izvedbenog stanja “SPO 15. maj “, u iznosu od 26.000KM.

Do sada je umrlo 10 naših kupaca u proteklih deset godina kako smo trebali biti u svojim stanovima. Čekate li da i mi umremo?

Da li je ovo socijaldemokratija ?

Ovo je najveća sramota grada Tuzle u istoriji građevinarstva u Tuzli i to su kupci dočekali od strane “Javne ustanove “ Grada Tuzla .

Toliko puta smo izmanipulisani i izvarani a nastojite nas i dalje gurati pod tepih i obmanjivati umjesto da konačno riješite naš i Vaš najveći problem.

Insistiramo na:

HITNOM sprovođenju “Oduke GV a to je priključenje objekta na elektroenergetsku mrežu “, donijetu prije 16 mjeseci ( a koju Gradska uprava još nije sprovela) a što nam je uslov i za puštanje u rad centralnog grijanja i vodovodne i kanalizacione mreže koje još uvijek nisu do kraja završene.

Hitnom riješavanju “tzv. Kaiša”,

HITNOM završetku vanjskog uređenja i asfaltiranju oko objekta i izlaza na saobračajnicu , što nam je također obećano , kako od Gradske uprave tako i na zadnjem sastanku sa kolegijem GV!!!

Ovo je najveća sramota grada Tuzle!

Od svojih zahtjeva nećemo odustati sve do njihovog ispunjenja, pa čak i da spavamo pred Gradskom upravom i štrajkujemo glađu.” – navodi se u saopćenju SPO 15. Maj Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,