Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oprez: Sve češća krađa podataka sa bankovnih kartica: Savjetuje se češća promjena PIN koda

Preuzmite sliku

Prije nekoliko dana policijskoj stanici Bijeljina prijavljeno je da je na bankomatu NLB Razvojne banke u Bijeljini postavljen tzv. “Skimmer” – uređaj koji služi za skidanje podataka sa magnetne trake bankovne kartice.

Policijski službenici su nakon dojave građanina izašli su na lice mjesta izuzeli “Skimmer” i o cijelom slučaju obavijestitli postupajuće Tužilaštvo u Bijeljini nakon čega je pokrenuta istraga.

Poslovnica NLB banke u Tuzli kako saznajemo jučer je pozvala nekoliko svojih klijenata i obavijestila ih da je neko pokušao “nasilno” da pristupi njihovim računima.

Jedna od njih je i klijentica NLB banke M.U. (identitet poznat redakciji) koja je za Tuzlanski.ba ispričala svoj slučaj.

Imam račun u NLB banci, jučer su me pozvali i obavijestili da je neko pokušao pristupiti mom računu. Nakon što sam otišla u poslovnicu banke saznajem da nisam bila jedina kojoj se to dogodilo. Na moju sreću sve je ostalo samo na pokušaju hakera. U banci su nas savjetovali da koristeći bankomat češće mijenjamo PIN kod” – kaže čitateljka portala Tuzlanski.ba

Preporuka je da se PIN kod mijenja npr. svaka tri mjeseca kako bi se na takav način pokušala spriječiti zloupotreba podataka sa bankovne kartice.

Također, ukoliko na bankomatu koji koristite primjietite nešto “neobično” ili uočite “Skimmer” uređaj o tome obavijestite banku i policiju.

Da su lopovi veoma dobri u “poslu” krađe podataka sa bankovnih kartica, pokazuje i primjer jednog turiste u Beču koji je otkrio  “Skimmer” na Samsungovom bankomatu ispred Katedrale Sv. Stjepana.

Tokom boravka sa porodicom na odmoru u Beču u Austriji, krenuo sam do bankomata da podignem nešto novca. Budući da sam paranoičan kada je u pitanju sigurnost, pregledao sam čitač kartica, kao što to obično i radim, i to je bio dan kada se moja paranoja isplatila! Pogledajte kako je savršeno napravljen ovaj skimmer. Izrađen je po mjeri za ovaj bankomat” – napisao je Ben Tedesco.(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje