Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Održana 5. Međunarodna smotra Folklora i Sevdaha Osman Alibašić Brijesnica Mala (FOTO)

Preuzmite sliku

5. Međunarodna smotra Folklora i Sevdaha Osman Alibašić Brijesnica Mala održana je u subotu na potpuno natkrivenom sportskom poligonu O.Š. u Maloj Brijesnici pred oko 2000 gledalaca, uz učešće Kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Generalno gledajući, poboljšanju folklornog programa trenutno najviše doprinose nacionalne i međunarodne smotre, a njihov je osnovni cilj prikazati autentičnu sliku narodne umjetnosti.

Folklor kao zbir komponenata vezanih uz život i stvaralaštvo gradskog i seoskog stanovništva nema više svoje vjekovne uslove razvoja i opstanka, i ostaje relatino malo načina da ga se sačuva. Organizacija „5.Međunarodne smotre Folklora i Sevdaha Osman Alibašić Brijesnica Mala“ jeste pokušaj da se zaustavi odlazak folklora u muzeje i sjećana te da se održi živim.

Na našoj Smotri mogu se vidjeti različite igre, različite nošnje, što nam je i cilj da se vidi bogatstvo folklornih tradicija, ali i da se one sačuvaju onakve kakve jesu izvorno. Kriterij autentičnosti nošnje, koraka i pjesme je ono što mi tražimo od svih učesnika“, kaže Ibrahim Kurtić Hačko, predsjednik KUD „Osman Alibašić Brijesnica Mala“.

Učešće na „5.Međunarodnoj smotri Folklora i Sevdaha Osman Alibašić Brijesnica Mala“ je uzelo devet društava: KUD “Ivo Lola Ribar“ Inđija-Srem Srbija, KUD “Slavonac“ Forkuševci i KUD “Sklad“ Đakovo iz Hrvatske, KUD „Šamac“ Šamac, KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac, KUD „Lukavica“ Lukavica, KUD „Đerdan“ Doboj Jug, KUD „Azra“ Rašljani i domaćin KUD „Osman Alibašić Brijesnica Mala “.

Ove godine KUD „Osman Alibašić Brijesnica Mala “ slavi 35.godina svog postojanja što je bio i motiv više Organizacionom Odboru. Predsjednik OO Alen Karić o organizaciji Smotre:

Primjetno je da smo i ove godine organizaciono napredovali, podigli smo „letvicu“ više, uz OO koji broji oko stotinu članova iznova, i iznova nastojimo biti sve bolji. Najveća nagrada svima nama jeste zadovoljna publika i zadovoljni gosti“ kazao je Karić.

Smotra je kao i svake godine do sada bila takmičarskog tipa. Pobjednici „5.Međunarodne smotre Folklora i Sevdaha Osman Alibašić Brijesnica Mala“ po odluci stručnog žirija kojim je predsjedavao Semir Letić, član „Udruženja rukovodilaca Folklornih Ansambala Tuzlanskog kantona“ (URFA) su KUD „Ivo Lola Ribar“ Inđija-Srem iz Srbije, čime je još jednom potvrđena narodna „Kroz Srbiju ne igraj“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje