Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Održan prvi sastanak: Podržana inicijativa BKC TK za osnivanje Asocijacije kulturno – umjetničkih društava TK

Preuzmite sliku

Nakon incijative Bosanskog kulturnog centra TK za osnivanje Asocijacije/saveza kulturno – umjetničkih društava koja djeluju na području Tuzlanskog kantona, jučer je u Plavoj Sali BKC-a održan prvi sastanak predstavnika kulturno-umjetničkih društava i folklornih ansambala.

Direktor BKC TK Sead Muminović i stručni saradnici u BKC TK Mirela Ibrahimović Mehanović i Benjamin Bajrektarević, predstavnicima više od dvadeset KUD-a prezentirali su motive pokretanja ove inicijative, ističući važnost udruživanja prilikom apliciranja za fondove prekogranične saradnje, zajedničkog djelovanja prema zakonodavnoj i izvšnoj vlasti u cilju bolje poziciniranosti kulturno-umjetničkih društava, mogućnost edukacije, te saradnje sa JU BKC TK koji je širom otvorio svoja vrata za rad i nastup svih kulturnih društava koja djeluju na području Tuzlanskog kantona.

Svi učesnici sastanka su pohvalili ideju i aktivnost menadžmenta BKC-a ističući važnost dugogodišnje ideje o potrebi udruživanja KUD-a, a koja nažalost do sada nije realizirana. Nakon konstruktivnog dijaloga u kojem su prezentirani i brojni problemi sa kojima se susreću amaterska kulturno-umjetnička društva u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, dogovoreno je da sva kulturno-umjetnička društva i udruženja iz ove oblasti kulture delegiraju po jednog predstavnika u Inicijativni odbor koji će učestvovati u formiranju Asocijacije/saveza kulturno – umjetničkih društava.

Rok za prijavu je 21. novembar 2022. godine, a zainteresivana društva i udruženja sa područja Tuzlanskog kantona prijave svojih predstavnika mogu slati putem e-maila na adresu info@bkctuzla.ba ili putem telefona na broj 035 282 296.

Nakon navedenog roka bit će određen datum prve sjednice Inicijativnog odbora, na kojoj će biti odlučeno o formi udruživanja, te pravcima daljeg djelovanja asocijacije/saveza.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje