Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Održan okrugli sto “Žene nisu samo žrtve – sjećanje na prof.dr. Alisu Mahmutović”

Preuzmite sliku

U okviru Kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, sinoć je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla, održan okrugli sto pod nazivom “Žene nisu samo žrtve – sjećanje na prof.dr. Alisu Mahmutović”.

Kako je u našoj kulturi uobičajeno da tragični događaji obilježavaju živote žena, bez obzira na to šta su one prije tog radile i stvarale, ostaju zapamćene u javnom prostoru kao žrtve ili ih se nastoji tako prikazati. Njihove karijere, znanstveni i istraživački rad ostaju u drugom planu. Stoga je i cilj ovog okruglog stola bio da se govori o znanstvenom radu profesorice Alise Mahmutović.

 • Alisa Mahmutović bila je vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zenici, saradnica TPO Fondacije koja je i pokrovitelj ovog događaja. Njene ideje bile su usmjerene na povezivanje različitih disciplina jezika, historije, književnosti, psihoanalize, sociologije, filozofije, itd. u cilju jačanja humanističkog pristupa društvenim problemima, ali i rješavaju konflikata u bosanskohercegovačkom društvu.

  O njenom radu govorili su Bernisa Puriš, Mehmed Kardaš, Edisa Gazetić i Amra Delić.

  Profesorica Bernisa Puriš je istakla da je u tako kratkom životu Alisa Mahmutović ostavila brojne znanstvene radove i knjigu frazeološkog rječnika. Naglasila je također da se Mahmutović u svom bavljenju jezikom već približila poststrukturalističkoj školi proučavanja jezika.

 • Mehmed Kardaš se osvrnuo na njihovo zajedničko pisanje knjige o epitafima na srednjovjekovnim spomenicima i pomenuo da je Alisa Mahmutović napisala i predgovor zajedničkoj knjizi koju su planirali izdati.

  Edisa Gazetić se osvrnula na kritičke tekstove koje je Alisa Mahmutović objavljivala u javnom prostoru i u kojima je kritizirala odnos prema humanistici, kao i da je u nekoliko tekstova naglasila koliko je humanistika destruirana nepotizmom i korupcijom.

  Amra Delić govorila je o zajedničkim projektima koje su kreirali, te da su ideje o insitutu za interdisciplinarna istraživanja i danas prisutne kroz radionice koje TPO Fondacija i dalje radi sa mladima.

  Sa neizrecivim entuzijazmom borila se da svojim doprinosom pomogne da prekinemo šutnju i traumatske „tragove“ učinimo vidljivim putem akademskog dijaloga i konstruktivnog suočavanja s prošlošću, kao preduvjeta za pomirenje na ovim prostorima i opstojnost cjelovite Bosne i Hercegovine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje