Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Seminar tuzlanskih srednjoškolaca: “Katalaksija” – ekonomija u jednoj lekciji

Seminar
Preuzmite sliku

U nedjelju, 02.06.2013. godine u Domu mladih Tuzla, održan je seminar za srednjoškolce, pod nazivom „Katalaksija – ekonomija u jednoj lekciji”, u organizaciji udruženja građana „Multi” Tuzla i partnerske organizacije Atlas Network iz Washingtona.

SeminarSeminar „Katalaksija – ekonomija u jednoj lekciji” je dio serijala seminara koji se od početka godine održava širom Bosne i Hercegovine i u okviru kojeg se nastoje prezentovati osnovni postulati ekonomije, ekonomskog liberalizma, kao i mogući odgovori na aktuelna ekonomska pitanja. Seminaru je prisustvovalo petnaest srednjoškolaca iz Tuzle koji su učestvovali u nedavnoj ekološkoj akciji „Lets Do It – očistimo Zemlju za jedan dan“. Shodno tome, teme seminara su prilagođene učesnicima tako da se jedan dio seminara odnosio na ekonomsko tretiranje pitanja ekologije.

Na kraju seminara održana je interaktivna radionica gdje su mladi imali priliku raspravljati o interesantnim ekonomskim pitanjima poput onog o nastanku novca i monopolu nad kreiranjem istoga, zatim da li je uvoz apriorno štetan, te da li je moguća održivost monopola na tržištu, bez postojanja državne intervencije. Učesnici su imali priliku čuti nešto više i o zabludi razbijenog prozora, a koja će se u narednom periodu predstaviti u video formatu od strane aktivista udruženja „Multi“. Na kraju, učesnici seminara su simulirali djelovanja ponude i potražnje, uz ispitivanje efekata oporezivanja uspješnih kako bi se subvencionirali neuspješni.

Seminar-4

Seminar2

 

 

 

 

 

 

 

Katalaksija je riječ grčkog porijekla (od riječi καταλλάσσω) i mogla bi se prevesti kao “bogaćenje kroz saradnju”. Friedrich August Hayek poredak slobodne razmjene imenuje terminom katallaxia (katalaksija). „Ekonomija u jednoj lekciji” je naziv popularne knjige napisane od strane Henry Hazlitta, u okviru koje se nastoje razbiti osnovni ekonomski mitovi prisutni u široj javnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: