Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obilježavanjem 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara: Otvoreni 17. književni susreti u Tuzli (FOTO)

Preuzmite sliku

Promocijom autenitičnog izdanja knjige “Kameni spavač” i izložbom “Mak Dizdar: Prvih stotinu godina”, danas su u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli otvoreni 17. Međunarodni književni susreti Cum Grano Salis, javlja Anadolu Agency (AA).

“Od 2001. godine, kada smo osnovali susrete Cum Grano Salis, promovirali smo na desetine pisaca i obilježavali smo godišnjicu rođenja svakog pisca iz regije, kao večeras Maka Dizdara. Nagrada ´Meša Selimović´ postala je najveća nagrada za roman na prostoru regije, na prostoru bivše Jugoslavije”, izjavio je prilikom otvaranja Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Gorčin Dizdar, direktor Fondacije Mak Dizdar ovom je prilikom otklonio dilemu u vezi s godinom rođenja jednog od najznačajnijih bh. pjesnika svih vremena.

“Napravljena je greška u rodnom listu. Mak Dizdar rođen je 17. oktobra 1917. godine i čitavu ovu godinu obilježavamo stogodišnjicu njegovog rođenja. ‘Kameni spavač’ je njegovo najznačajnije djelo i ova knjiga je nazvana autentično i definitivno izdanje, a bazirana je na ‘Kamenom spavaču’ kakvim ga je zamišljao Mak Dizdar, a koje se donekle razlikuje od izdanja koja su nama poznata”, rekao je Dizdar.

Književni susreti, tokom kojih će biti upriličena predstavljanja i promocije knjiga i romana, završit će u subotu, 23. septembra, kada je u Narodnom pozorištu Tuzla planirana dodjela nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2016. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

U uži izbor za ovu nagradu nominirani su slijedeći romani: “EEG” Daše Drndić (Fraktura, Zaprešić), “Beara”, Ivice Đikića (Naklada Ljevak, Zagreb), “Sjećanje šume”, Damira Karakaša (Sandorf, Zagreb), “Mađarska rečenica”, Andreja Nikolaidisa (Buybook, Sarajevo) i “Kad sam bio hodža”, Damira Ovčine (Buybook, Sarajevo).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje