Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi uspjeh: U tuzlanskom UKC-u obavljena prva operacija patološke lezije na mozgu (FOTO)

Preuzmite sliku

U Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli uspješno je obavljena prva operacija patološke lezije na mozgu uz pomoć savremenog uređaja za neuronavigaciju. Operativni zahvat samostalno je obavio tim tuzlanske neurohirurgije.

Operirana pacijentica je nakon 24-satne opservacije u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju premještena na Odjeljenje za ležeće bolesnike Klinike za neurohirurgiju.

Operativni zahvat trajao je četiri sata i u odnosu na “uobičajene” operativne zahvate ugodniji je operateru za rad budući da u svakom trenutku tačno zna gdje se nalazi u vrlo osjetljivom prostoru moždanog tkiva podižući nivo sigurnosti za pacijenta. Uređaj pomoću kojeg je izvršen operativni zahvat omogućio je vrlo precizan pristup patološkoj leziji i njezino uklanjanje bez oštećenja okolnog zdravog tkiva mozga.

Neurohirurgija je najviše vezana uz tehnologiju i svaka ugledna klinika koja se bavi vrhunskom medicinom i operacijama mozga trebala bi imati ovakav uređaj. UKC Tuzla još jednom dokazuje da prati stalni tehnološki napredak kako bi svojim pacijentima pružio uslugu na vrhunskom nivou.

  • Navigacijski uređaj pripada najsavremenijoj generaciji medicinske tehnologije nudeći optičke i elektromagnetne mogućnosti praćenja kao i integraciju sa vanjskim uređajima poput mikroskopa, ultrazvuka i širokog spektra instrumenata. Uređaj integriše snimke CT-a i MR-a, brzo vizualizira anatomiju i strukture sa automatskim obrađivanjem ključnih informacija u 3-D modelima. Pacijenti se brzo oporavljaju i vrlo su zadovoljni rezultatom operacija.

    Ljekari Klinike za neurohirurgiju su za rad na ovom uređaju adekvatno educirani prethodnih godina u SAD, Francuskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj, a sada ga imaju priliku koristiti i u UKC Tuzla.

    Godišnje se na Klinici za neurohirurgiju obavi preko 800 operacija od čega će ubuduće značajan dio biti urađen i pomoću ovog uređaja. Operativni zahvat uz pomoć neuronavigacije u Tuzli obavljen je od strane tima u kojem su učestvovali neurohirurzi doc.dr.med.sc. Zlatko Ercegović i dr.med.sc. Dželil Korkut, anesteziolog dr.med. Džaneta Azabagić, diplomirana sestra – instrumentarka Svjetlana Beganović Trgovčević, medicinska sestra – instrumentarka Marcela Marić, medicinski tehničar – instrumentar Enes Durmić i medicinski tehničar – anestetičar Samir Kunosić.

    Priprema i realizacija operativnog zahvata rezultat je uspješne saradnje Klinike za neurohirurgiju, Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju i Klinike za radiologiju. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje