Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nizozemska predstava ‘Opasna imena’ o genocidu u Srebrenici večeras gostuje u Narodnom pozorištu Tuzla

Preuzmite sliku

Nizozemska teatarska produkcija, večeras će po prvi put gostovati u Tuzli gdje će u Narodnom pozorištu u Tuzli održati predstavu ‘Dangerous names’, objavili su iz MESS-a.

Riječ je o prvoj nizozemskoj predstavi o genocidu nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, a u kojoj glavnu ulogu igra Alma Mustafić, jedna od preživjelih svjedokinja onoga što se događalo tih julskih dana.

Njenog oca Rizu, koji je u to vrijeme radio za bataljon Ujedinjenih nacija, Dutchbat, nizozemske mirovne snage su predale srpskim trupama. Godinama kasnije, pronađen je u masovnoj grobnici kod Vlasenice. Mustafić je uspjela da na Univerzitetu u Nizozemskoj, na kojem radi kao profesorica, uvede predmet Srebrenica-genocid.

Pored Alme, na sceni je i Raymond Braat, veteran nizozemskog bataljona UN-a i također svjedok genocida u Srebrenici. Razoružan i pod pritiskom srpskih paravojnih snaga, odvojio je muškarce od žena, prije masovne deportacije. Braat na sceni otkriva ono o čemu pripadnici snaga UN-a najčešće šute.

“Istina je da smo bili u nemogućoj poziciji. Ali, istina je i da smo znali da će ti ljudi biti ubijeni”, kazao je Braat. To iskustvo zauvijek je promijenilo i život Raymonda Braata.​​​​​​​ Sa Almom i Raymondom, uz podršku Jolijn Henneman, Karen Sibbing i Mike Weertsa, poznatih nizozemskih glumaca i glumica, rediteljski dvojac Boy Jonkergouw i Caroline van Leerdam napravili su predstavu koju je teško zaboraviti.

“Opasna imena” je veoma moćna, hiperrealistična drama koja oduzima dah. Ona je informativna i poučna, hrabra i potresna, bolna ali povremeno i humoristična, navode iz MESS-a. Ulaz za sve posjetitelje i posjetiteljke je slobodan, s tim da se ulaznice za predstavu moraju preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje