Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nesigurna epidemiološka situacija u TK: U UKC-u Tuzla hospitalizovano 15 pacijenata od kojih je 5 sa virusom H1N1 (VIDEO)

Preuzmite sliku

Četiri osobe u Tuzlanskom kantonu umrle su od posljedica i komplikacija sezonske gripe virusa tipa A i B, a kod jedne pacijentice (27) iz Banovića potvrđeno je pisustvo virusa H1N1 odnosno svinjske gripe, potvrđeno je danas naj konefernciji za medije Zavoda za javno zdravstvo TK.

Kod svih preminulih u pitanju su bile komplikacije praćene virusom gripe uz njihova hronična oboljenja, troje umrlih dolaze iz različitih općina TK (Tuzla, Banovići i Živinice) dok je jedna osoba pa područja Kantona Sarajevo koja se na nalazila na liječenju u Tuzli,  saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije Zavoda za javno zdravstvo TK.

“Epidemiološka situacija u TK je nesigurna, a kompikuje je i nepovoljna epidemiolpška slika sa virusom morbila u susjednoj Srbiji”, izjavila je Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK koja je dodala da nije zabilježen porsat broja oboljelih u odnosu na prethodnu godinu.

“Trenutno je u Klinici za infektivne bolesti UKC –a Tuzla hospitalizovano 15 pacijenata od kojih je kod pet izolovan virus gripe H1N1.”, kazao ministar zdravstva Tuzlanskog kantona, dr.med. Bahrudin Hadžiefendić.

Od početka novembra mjeseca krenulo se sa distribucijom cjepiva. Oko 5600 doza je distribuirano i aplicirano, što je bio pozitivan pomak. Opširnije pogledajte u video prilogu… (M.D. Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje