Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučni rad tuzlanskih psihijatara dobio prestižnu nagradu u Austriji

Preuzmite sliku

Originalni naučni rad “Bosanska ratna siročad – Mentalno zdravlje u poslijeratnom vremenu” objavljen je u julu 2023. godine u prestižnom američkom stručnom časopisu “Journal of Neurological and Mental disorders”, jednom od časopisa iz oblasti neurologije i psihijatrije sa najdužom tradicijom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj rad bazira se na podacima iz doktorske disertacije prof. dr. Nermine Kravić pod mentorstvom prof. dr. Izeta Pajevića, a objavljivanje članka nastalo je zajedničkom saradnjom psihijatara iz Bosne i Hercegovine, Austrije i Španije. Veliki doprinos u izradi ovog člana svojom stručnošću dala je prof. dr. Kanita Dervić, koja radi na Medicinskom fakuletetu univerziteta u Beču.

– Ovo istraživanje bilo je prilično složeno. Međutim značajno je što smo u tom periodu uhvatili tu jednu generaciju koja je tada bila u dobi od 17-18 godina i pokazali kakva je njihova psihološka struktura u vezi sa tim nemilim događajima gubitka očeva u ratu. Vidimo, nažalost, da je ova tema ponovo aktuelna i u svijetu tako da ponovo postajemo interesantni sa tom jednom ratnom tematikom koju smo mi jako mnogo istraživali u ovom poslijeratnom periodu ovdje u Bosni i Hercegovini – kazala je Feni prof.dr Nermina Kravić, subspecijalista dječije i adolescentne psihijatrije.

– Zaključci rada su uglavnom dobri. Nije bilo posebno ubjedljive razlike između psihološkog profila djece, odnosno adolescenata koji su u ratu ostali bez oca sa profilima djece koja su živjeli u potpunim porodicama, ali se pokazalo da je veliki uticaj određenih i psihosocijalnih faktora, znači uslova odrastanja, postojanja doma, redovitih prihoda, imalo i jedan zaštitni faktor na njihovo odrastanje. Istraživanje je također povezivano sa zdravljem, fizičkim i mentalnim njihovih majki, i koliko je to imalo uticaj – dodala je.

Navedeni članak ima dvostruku vrijednost: predstavlja nastojanje da se objektivnim, naučnim metodološkim postupcima napravi procjena psiholoških posljedica koju je rat ostavio na mlade naraštaje. Takođe, značaj ovog rada je što je okupio domaće i psihijatre koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a sada su uspješni u svijetu i žele svojim iskustvom i stručnošću pomoći naučni progres u Bosni i Hercegovini.

To je primjer dobre saradnje domaćih i eksperata koji sada žive i rade u inostranstvu (dijaspore) sa ciljem poboljšanja kvaliteta, stručnog i naučnog unapređenja i razmjene znanja i iskustava.

Rad je predložen za godišnju nagradu “Ernst Berg” iz oblasti socijalne psihijatrije koju dodjeluje Udruženje dječijih i adolescentnih psihijatara u Austriji, te je 22. marta 2024. godine stiglo obavještenje da je rad nagrađen prvom nagradom kao jedan od dva najbolja članka objavljena u 2023. godini.

Dodjela nagrade obavit će se 25. aprila u mjestu Pöllau bei Hartberg u Austriji na Generalnoj skupštini Udruženja dječijih i adolescentnih psihijatara Austrije. Dodjeli nagrade prisustvovat će prvi autor članka prof.dr Nermina Kravić, gdje će predstaviti rad, prezentirati našu zemlju i zahvaliti stručnom odboru Udruženja.

– Svakako da mi nagrada znači mnogo. Ovo je jedno priznanje i u mom dogogodišnjem radu, skoro 30 godina ja radim u psihijatrijskoj struci, 20 godina radim u oblasti dječije i adolescentne psihijatrije. Subspecjalista sam iz te oblasti, tako da je ovo sad isto jedno lijepo priznanje koje je obilježilo ove jubileje, i lično i profesionalno – kaže na kraju razgovora za Fenu prof.dr Nermina Kravić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje