Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nataša Perić: Razmatra se nekoliko zaključaka koji idu ka rješavanju problema gradskog prijevoza u Tuzli

Preuzmite sliku

Najviše polemike na današnjoj sjednici GV Tuzla izazvala je Informacija o gradskom i prigradskom saobraćaju na području Tuzle.

Vijećnici su istakli da građani Tuzle plaćaju najskuplji javni prijevoz u BiH i da se, kako je rečeno, mora zustaviti monopol preduzeća Gradski i prigradski saobraćaj DD Tuzla, te iznaći način da se do nekog boljeg rješenja pronađe mogućnost subvencije karata određenim kategorijama građana.

“Ono što Gradsko vijeće mora učiniti je da ukine monopol ukoliko neće GIPS Tuzla da smanji cijene, da se krene sa naplaćivanje korštenja autobuskih stajališta i da se od tog novca sufinasiraju karte za školarce, za nezaposlene, čak i za zaposlene, tako da smanjimo cijenu karata, istakao je Omer Berbić, vijećnik u GV Tuzla (Naša stranka )

“Ono što mislim da se može uraditi za naše građane i što treba da se uradi a to je da Gradska uprava snosi određen dio troškova subvencije prema našim građanima, kako bi se amortizirali ti troškovi” ističe Zijah Rifatbegović, vijećnik u GV Tuzla (SDA)

Na sjednici je doneseno nekoliko zaključaka među kojima je od Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslve mjesnih zajednica zatraženo da što prije provede postupak javne nabavke za izradu studije opravdanosti, kojom bi se pored ekonomske opravdanosti i izbora modela razmotrilo i pitanje rentabilnosti svih i pojedinih linija javnog gradskog prijevoza. Zatraženo je da nadležna Služba raspiše konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje javnog prijevoza, kako bi se po okončanoj proceduri mogao zaključiti ugovor kojim bi se regulisali odnosi između Grada i preduzeća, o visini cijene, korištenju autobskih stajlišta, polazišta i drugo. Takođe Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mejsnih zajednica zadužena je da dostavi informaciju vijeću da li postoji ili ne ugovor zaključen sa Gradskim i prigradskim saobraćajem DD Tuzla o povjeravanju usluga obavljanja javnog prijevoza na području Tuzle.

“Trenutno grad Tuzla nije u situaciji, jer nemamo ugovor sa GIPS Tuzla, to je privatno preduzeće koje datira još od 1998 godine i evo mi pokušavamo imamo nekoliko zaključaka koji idu ka tome da se ovaj problem riješi što prije” rekla je Nataša Perić, predsjedavjuća GV Tuzla. (RTV Slon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,