Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavak kontinuirane edukacije stručnog osoblja Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla

Preuzmite sliku

U cilju unapređenja operativnih tehnika korektivne valgizacione osteotomije bedrene kosti i tibie, odnosno unutrašnje kosti potkoljenice, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravio je dr. Semin Bećirbegović.

Korektivna osteotomija je operativna tehnika koja se koristi kod liječenja umjerenog osteoartritisa koljena, koja se najčešće provodi kod mlađih i aktivnih pacijenata jer im omogućuje visoku razinu aktivnosti.

Prema riječima dr. Bećirbegovića, radi se o operativnoim zahvatima gdje se vrši rasterećenje oštećenog dijela na način da se opterećenje preusmjerava kroz zglob postupkom presjecanja kosti koja se potom stabilizira ugaono-stabilnim pločama.

Cilj operacije je redukcija boli, rasterećenje oštećenog dijela zgloba, te uspostavljanje normalne funkcije zgloba i odgađanje ugradnje totalne endoproteze.

Tokom stručne posjete Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla dr. Bećirbegović je kao supervizor prisustvovao operativnim zahvatima korektivne osteotomije koje su danas bile na operativnom programu.

Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla, prim. dr. med.sc. Nedim Smajić se zahvalio dr. Bećirbegoviću na stručnoj posjeti i istakao zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje koja će zasigurno doprinijeti unaprjeđenju operativnih zahvata Klinike za ortopediju i traumatologiju, što će u konačnici omogućiti brži i kvalitetniji oporavak pacijenata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje