Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Narodno pozorište Tuzla: Sutra na sceni kultna “Predstava Hamleta u selu Mrduša donja”

Preuzmite sliku

U subotu 27. januara 2024. na sceni NP Tuzla, s početkom u 19 i 30, biće izveden kultni komad “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”. Prema tekstu Ive Brešana režirao ju je Mustafa Nadarević, jedan od najpoznatijih regionalnih glumaca koji više nije sa nama.

Radnja ove komedije je smještena u 50-e godine 20. stoljeća, poslijeratno razdoblje i ozračje, u izmišljenom selu Mrduša Donja. Na inicijativu vlasti, u selu se priprema izvođenje predstave „Hamlet“. Uz organiziranje predstave, paralelno se odvija prava drama među stanovnicima sela Mrduša Donja koja na kraju završava tragično.

Igraju: Nermin Omić, Meliha fakić, Mileno Iliktarević, Nenad Tomić, Nedim Malkočević, Elvira Aljukić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Mirza Pinjić.

Teatarasko uprizorenje koje je istovremeno spoj komedije i kritike, promišlja gorući društveni problem-borbu pojedinca protiv vlasti i korupcije.

“Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” osim što će nasmijati posjetioce, pružit će im i određene poruke ali i smijernice koje se odnose na život u kojem smo nekada živjeli, ali koji ne odudara previše od vremena u kojem se danas nalazimo.

Ovo je jedna od najvažnijih i najboljih savremenih drama. Ivo Brešan je u ovom djelu kroz komične situacije pokazuje tragične posljedice do kojih dovodi totalitaristička ideologija, podržana primitivnim mentalitetom-navodi se u saopćenju NP Tuzla.

Ivo Brešan (Šibenik 1936- Zagreb 2017) bio je hrvatski dramski pisac, prozaist, slavist i scenarist. Jedan od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara evropskog ranga i pisac filmskih scenarija za brojne nagrađivane filmove. Ostaćew upamćen kao jedan od najpopularnijih dramskih pisaca bivše Jugoslavije. Njegove drame izvođene su u gotovo svim pozorištima ondašnjih kulturnih centara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje