Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon devet godina nezaposlenosti i diskriminacije, Muhedin danas prvi dan na poslu (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Danas je za đake u BiH prvi dan škole, a za Muhedina Muhića iz Kladnja, bivšeg reprezentativca BiH u atletici i osobe sa invaliditetom, nakon devet godina nezaposlenosti – prvi dan na poslu, piše Tuzlanski.ba.

Dobio je mjesto nastavnika u Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla. To je osnovna škola koju pohađaju slušno oštećena djeca od predškolskog uzrasta do 9-razreda. U BiH postoje samo tri ovakve škole a to je u Tuzli, Sarajevu i Banja Luci.

Svoju sreću i zadovoljstvo prvim radnim danom sa djecom u školi, Muhedin nije krio, ali ni menadžment škole.

 • muhedin-muhic-skola-slusno-ostecena-djeca-tuzla3
 • Muhedin Muhić

  ”Presretan sam. Nadam se da će će moji učenici jednog dana zamijeniti mene na mjestu nastavnika. Iskreno se nadam da će mi premijer i resorno ministarstvo obezbijediti ovdje posao za stalno nakon što mi istekne ovaj ugovor koji traje koliko i ova školska godina.” – kazao je Muhedin Muhić za Tuzlanski.ba.

  Muhedin je svima dobro poznat u ovoj školi jer je i sam kao dijete bio njen đak, pa ga mnogi od milja zovu nadimkom Edo i za njega svi imaju samo riječi hvale, od nastavnika do pedagoga i direktora.

  Već dugo godina u ovom Cetru postojala je potreba za nastavnikom kao što je Muhedin, međutim, zbog nedovoljno finansijskih sredstava, resorno ministarstvo nije moglo odobriti to radno mjesto da bi se raspisao konkurs.

 • haris-kurbegovic-direktor-skole-za-slusno-ostecenu-djecu-tuzla
 • Haris Kurbegović direktor OŠ za slušno oštećenu djecu Tuzla

  ”Muhedin se u ovom slučaju u pravom trenutku pojavio jer je škola imala potrebu za njegovim radnim mjestom a i po Zakonu je postojala potreba za nastavnikom za predškolsko odjeljenje.  Na svu sreću, Vlada TK je našla mogućnost da izađe i Muhedinu u susret  ali i djeci  predškolskog uzrasta koja su slušno oštećena sa kojom će on raditi. On je jedna fantastična osoba koja zna i potrebe i mogućnosti ove djece u odnosu na bilo kojeg drugog defektologa, jer je i sam slušno oštećena osoba, tako da će na najbolji način raditi sa djecom i prenijeti im ono znanje koje treba” – kazao je Haris Kurbegović direktor OŠ za slušno oštećenu djecu Tuzla za Tuzlanski.ba.

  Podsjetimo, Muhedin Muhić iz Kladnja, invalidna je osoba sa oštećenjem sluha, diplomirani defektolog-surdoaudiolog, koji je zbog nezaposlenosti i diskriminacije osoba sa invaliditetom prilikom zaposlenja, prošle sedmice spavao i štrajkovao glađu ispred zgrade Vlade TK.

  Razlog je bio taj što je već devet godina bio u neuspješnoj potrazi za poslom. Više puta je konkurisao na javne pozive za prijem defektologa u osnovne i srednje škole u TK, koje raspisuje Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta TK, ali nije naišao na razumijevanje kako resornog ministarstva tako i menadžmenta škola za prijem u radni odnos.

  Važno je istaći da je Muhić nakon završenog fakulteta odradio pripravnički staž i položio stručni ispit. Navodi da Ministarstvo prilikom izrade Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja TK, nije ispoštovalo Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom FBiH, čime su invalidne osobe oštećene prilikom prijave na konkurs. Na pitanje zašto je to tako – nismo uspjeli dobiti odgovor iz resornog ministarstva jer je ministar na godišnjem odmoru.

  Nakon Muhedinovog slučaja, premijer Vlade TK Bahrija Umihanić kazao je da će se hitno raditi na tome da se Pravilnik izmjeni za sljedeću školsku godinu, sada je to nemoguće uraditi jer je već startala nova školska godina.

 • Muhedin dok je štrajkovao ispred zgrade Vlade TK
 • Muhedin dok je štrajkovao ispred zgrade Vlade TK

  U vezi slučaja Muhedina Muhića učinjen je ustupak na način da je dobio posao na mjesto gdje je izražena potreba za njegovim kadrom već dugi niz godina ali do sada ministarstvo nije imalo finansijska sredstva da bi se popunilo to radno mjesto i raspisao konkurs, što više nije slučaj, piše Tuzlanski.ba.

  Tako da ova priča na obostranu korist i Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla i Muhedina, ima sretan kraj. Muhedin će u ovoj školi biti angažovan na period od godine dana koliko i traje školska godina, nakon čega se nada da će dobiti ugovor na neodređeno. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje