Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najavljena manifestacija “Dani Sandžaka u Tuzli”

Preuzmite sliku

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli do 30. decembra 2022. godine održava se Festival “Moja prva knjiga” u okviru kojeg će biti održana i manifestacija “Dani sandžaka u Tuzli”.

Organizator festivala je Bosanska medijska grupa, a istaknuto je kako je prvi festival opravdao svrhu te da se na drugi festival prijavilo duplo više autora. U narednim danima bit će upriličene radionice, promocije, okrugli stolovi…, a na festivalu će se predstaviti umjetnici iz devet zemalja.

U BKC-u TK danas je održan i okrugli stol o temi “Mogućnosti povezivanja i saradnja umjetnika i izdavača Sandžaka i tuzlanske regije“.

– Bosna i Sandžak su jedinstven kulturološki prostor, taj prostor egzististira usprkos činjenici da su administrativne granice jake između BiH, Crne Gore i Srbije. Zahvaljujući tradicijama koje čuvamo nisu prekinute veze između naroda. Htjeli smo dati doprinos povezivanju ljudi u tom jedinstvenom kulturološkom prostoru. Imamo projekte prekogranične saradnje i zašto ne bi udruženja iz Sandžaka i BiH to iskoristila i međusobno se povezivala – kaže Mehmed Pargan, književnik i publicista.

Bit će upriličeno i predstavljanje knjige “Plavsko-gusinjske usmene pjesme” autorice Senade Đešević, “Otvorena vrata” autora Ivana Mitrovića te organizirana likovna kolonija “Sevdalinka” koja će trajati do petka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,