Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Svjetski dan izbjeglica u Tuzli odigrana kriket utakmica između migranata i lokalnog stanovništva

Preuzmite sliku

Povodom Svjetskog dana izbjeglica danas je na gradskom stadionu u Tuzli odigrana prva kriket utakmica između migranata i lokalnog stanovništva, te otvorena izložba kreativnih radova nastala na radionicama psihosocijalne pomoći za migrante u sigurnim kućama.

Cilj tih događaja bio je da se ljudima koji su morali napustiti svoj dom i koji trebaju pomoć pokaže da nisu sami, saopćili su organizatori – Centar za pružanje usluga u zajednici PUŽ, Caritas BiH, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Humanitarna organizacija Merhamet i Udruženje Snaga žene.

Ove organizacije u okviru projekta Catholic Relief Servicea (CRS) “Interventna podrška izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini” protekle dvije godine pomažu migrantima u Tuzli pružajući im smještaj, topli obrok, odjeću, usluge vešeraja, te psihosocijalnu pomoć.

– Misija CRS-a je pružanje pomoći ljudima u nevolji, ali istovremeno je važno da ranjivim grupama vratimo osjećaj dostojanstva. Nadamo se da ćemo im danas pružiti makar mali osjećaj doma – kazala je predstavnica CRS-a za Bosnu i Hercegovinu Joanna Heil.

Kroz rad s migrantima ove organizacije pokušavaju odgovoriti na sve njihove potrebe, pa su im tako nabavili i opremu za kriket, koji je jedan od omiljenih sportova izbjeglica iz Pakistana, pojašnjava menadžer PUŽ-a Danijel Vasilj.

Jedan od inicijatora ideje za prvu kriket utakmicu je Pakistanac Shaban Ali Asghar, nekadašnji profesionalni igrač ovog sporta koji je nakon višegodišnjeg puta svoj novi život pronašao u BiH, a želja mu je da djecu u Tuzli uči kako da igraju kriket, te da oformi svoj tim.

– Ovo je za nas prilika da se podsjetimo na stvari koje smo ostavili iza sebe. Mene podsjeća na prve utakmice kriketa koje sam gledao s ocem, na prvo bacanje koje me brat učio, na moje prijatelje i moj Pakistan. Danas se osjećam sigurnim, okružen svima vama koji nas čuvate – osjećam kao da sam dio porodice – kazao je Asghar.

Kroz CRS-ov projekat tuzlanski Merhamet osigurava tople obroke za migrante u sigurnim kućama, a Caritas Bosne i Hercegovine preko Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i Caritasa biskupije Banja Luka usluge vešeraja u Tuzli i Bihaću.

Osim toga, iznimno je važna i psihosocijalna pomoć za ljude koji na svom putu prolaze brojne teškoće, nasilje i gubitke. Podrška kroz edukativne i okupacione aktivnosti koju im pruža Udruženje Snaga žene, pomaže izbjeglicama da se lakše nose s poteškoćama.

– Potraga za novim, boljim i sigurnijim životom, daleko od porodice i zemlje porijekla jedan je od najtežih životnih puteva na kojem se čovjek može naći. Veoma je važno da se oni koji su se našli na tom putu ne osjećaju sami i odbačeni – kazala je direktorica organizacije Snaga žene Branka Antić Stauber.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica postavljena je i izložba radova koje su naslikali i izradili korisnici dvije sigurne kuće u okviru terapeutskih radionica.

Projekat “Interventna podrška izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini” finansiraju Latter Days Saint Charities (LDS), Austrijski Caritas i Catholic Relief Services.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje