Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Kolegiju gradonačelnika potvrđeno: U kompleksu UKC Tuzla uskoro izgradnja višeetažne garaže

Preuzmite sliku

Na 28. sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle, održanoj  danas u Gradskoj upravi, razmatrano je 19 tačaka dnevnog reda, i to operativnog, stručnog i informativnog karaktera, uključujući izvještaje o radu i poslovanju JU Gradskog stadiona Tušanj i javnih preduzeća RPC inkubator Lipnica te JP Veterinarska stanica Tuzla.

Također, razmatrane su informacije o realizaciji odluke o dimnjačarskim poslovima za 2024. godinu te prijedlog Odluke o kandidovanju projekata za Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine za period 2025. – 2027. godine.

U kontekstu javnih investicija, predloženi su ključni projekti vrijedni preko 100 miliona maraka, koji bi značajno doprinijeli razvoju infrastrukture, vodosnabdijevanja, toplifikacije te unapređenju zdravstvene i socijalne infrastrukture.

Kolegij je razmatrao prijedloge o davanju saglasnosti za opterećenje prava građenja u Poslovnoj zoni Kreka sjever u Tuzli, te uputio na dalju proceduru Gradskom vijeća Tuzle Odluku kojom se daje saglasnost na opterećenje zasnovanog prava građenja u Poslovnoj zoni Kreka sjever u Tuzli, pravnom licu TQM DOO Lukavac, omogućavajući im da svoje pravo građenja opterete putem uslužnosti hipoteke u korist banke. Namjera korištenja kreditnih sredstava iz banke isključivo je za izgradnju još jednog poslovnog objekta unutar iste poslovne zone, što će doprinijeti razvoju i proširenju poslovne infrastrukture naše zajednice.

Jedna od tačaka dnevnog reda na Kolegiju bila je i Informacija o aktivnostima Radnog tima za izradu, analizu i plan aktivnosti za realizaciju gradnje javne garaže u kompleksu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Na ovom projektu se radi 8 mjeseci. Istaknuto je da se očekuje urbanistička saglasnost, nakon čega će se pripremiti projektni zadatak za raspisivanje javne nabavke za izbor glavnog projekta. Predviđeno je da se ovo uradi u naredna 2 mjeseca, nakon čega slijede ostale procedure, poput raspisivanja javne nabavke za izgradnju same garaže u kompleksu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Izgradnjom višeetažne garaže bi se riješio višegodišnji problem sa parkiranjem kod UKC-a Tuzla. Garaža kapaciteta oko 450 parking mjesta gradila bi se na zemljištu UKC-a, a investitor je JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla.

Također. razmatrana je Informacija o realizaciji integrisane strategije razvoja Grada Tuzle do 2026. godine, koja obuhvata period implementacije od 2023. do 2026. godine i izrađena je uz podršku projekta integrisanog lokalnog razvoja i saradnje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Ključni preduslov za realizaciju planiranih aktivnosti i projekata jest donošenje budžeta, što uključuje budžet za 2023. godinu.

Realizacija planiranih projekata također mora biti usklađena s ostvarenjem prihoda. U 2023. godini, postignut je napredak u oblasti društvenog razvoja kroz unapređenje lokalne infrastrukture, izgradnju i obnovu saobraćajnica, vodosnabdijevanja, vrelovodne mreže, energetske efikasnosti i slično. U sektoru ekonomskog razvoja, podržani su početnici u poslovanju, podržan je razvoj poljoprivrede te promovisano poduzetništvo i ekonomski razvoj.

Ukupno je realizovano 38 projekata ukupne vrijednosti nešto veće od 16 miliona KM, što predstavlja 63.04% planiranih sredstava za projekte u 2023. godini. Od realizovanih projekata, 4 su ekonomska, 25 društvenih i 9 ekoloških projekata. Finansiranje ekonomskih projekata iznosilo je više od 507 hiljada KM, a vrijednost realiziranih strateških aktivnosti dostigla je 97.63%. U društvenom sektoru, realizovano je ukupno 25 projekata uz budžet veći od 12 miliona KM, uz angažovanje i sredstava viših nivoa vlasti i građana. U sektoru zaštite životne sredine, realizovano je 9 projekata s budžetom od preko 3 i po miliona KM. Ovi projekti obuhvatili su energetsku efikasnost, modernizaciju sistema upravljanja otpadom, sanaciju klizišta, čišćenje vodotoka te ozelenjavanje i ukrašavanje javnih površina grada Tuzle.

Na sjednici Kolegija razmatrani su izvještaji o radu i poslovanju JU Gradskog stadiona Tušanj i javnih preduzeća RPC inkubator Lipnica te JP Veterinarska stanica Tuzla. Gradski stadion Tušanj uspješno je završio 2023. godinu, pružajući usluge za 87 hiljada korisnika, uključujući 153 odigrane utakmice i angažman različitih klubova, škola, vatrogasaca i MUP-a. O uspješnom poslovanju preduzeća svjedoči i pozitivan finansijski rezultat.

Gradska veterinarska stanica ostvarila je izvanredne rezultate u prevenciji bolesti kod životinja, dok je Razvojno poduzetnički centar inkubator Lipnica zaključili 2023. godinu s pozitivnim poslovanjem. U sklopu Inkubatora Lipnica poslovalo je 49 kompanija, od kojih je 9 bilo izvoznički orijentirano, izvozeći svoje proizvode na tržište zapadne Europe. U protekloj godini, 49 preduzeća koja su djelovala unutar Inkubatora Lipnica zapošljavala su ukupno 290 radnika, što svjedoči o značajnom doprinosu Centra ekonomskom rastu i razvoju grada.

Sve ove aktivnosti predstavljaju predanost unapređenju kvalitete života građanki i građana, te jačanju ekonomskog i društvenog razvoja grada Tuzle.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje