Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

MUP TK pozvao građane da prijave policajce koji uzimaju mito (VIDEO)

Preuzmite sliku

Uprava policije MUP-a TK-a u saradnji sa ICITAP-om BiH (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD) i Američkom ambasadom u BiH, povodom 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, danas je u Bingo City centru Tuzla promovisala kampanju „Prekinite lanac korupcije“.

Tom prilikom organizovan je Info pult, na kojem se dijelio tematski promotivni materijal i upitnik za građane o njihovim iskustvima sa problemom korupcije.

Cilj ovog događaja je animiranje građana da ako imaju bilo kakva saznanje o bilo kakvoj vrsti korupcije to prijave ili policiji na 122 ili brojnim nevladinim organizacijama. Danas smo građanima omogućili popunjavanje jednog upitnika putem kojeg anonimno mogu prijaviti određene slučajeve korupcije” – kazao je medijima glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova TK Izudin Šarić.

Na pitanje novinara šta će se dogoditi ukoliko neko prijavi korupciju u MUP-u TK, Šarić je kazao:

“Što se tiće korupcije u MUP-u to je najčešće vezano za kolege policajce koji rade u saobraćaju gdje građani da bi izbjegli plažanje određenih kazni policajcima daju 10 do 20 KM u takvim slučajevima građanim može prijaviti anonimno ili doći u sjedište MUP-a gdje ima jedinica za profesionalne standarde koja se bavi takvim slučajevima. Svi policajci za koje postoji osnov da su primili neki novčani iznos su suspendovani odnosno disciplinski postupak se vodi protiv njih” – kaže Šarić.

Također Izudin Šarić je potvrdio da postoje i određeni krivični postupci koje vodi Tužilaštvo TK gdje su u toku istražne radnje.

U MUP-u TK kažu da je bilo određenih slučajeva prijave građana koj su prijavili policajce koji su u saobraćaju uzimali određeni iznos novca.

Ishod takvih slučajeva bile su suspenzije službenika MUP-a TK ali bio je i onih koji su ostali bez posla.

“Svi oni policajci za koje postoji sumnja da su uzimali novac budu disciplinski suspendovani, znači udalje se sa posla dok postupak ne bude završen” – pojašnjava Šarić.

Ovom događaju prisustvovali su i učenici Behram-begove medresa u Tuzli koji su učestvovali na takmičenju koje je organizovala Američka ambasada u BiH.

  • “Bio je raspisan konkurs za sve srednjoškolce u BiH gdje smo mi trebali uraditi jednominutni video u kojem je trebalo dati odgovor na pitanje kako mi kao pojedinci možemo pomoći suzbijanju korupcije” – kazao je Velid Hatić, učenik Behram-begove medresa u Tuzli koji naglašava kako u njegovoj školi nema korupcije ali da ima saznanja kako je korupcija prisutna u mnogim drugim školama gdje pojedini profesori puštaju učenika ako mu se plati i sl.

    (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje