Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministar Delić s predstavnicima civilnih žrtava rata položio vijenac na tuzlanskoj Kapiji

Preuzmite sliku

Godišnjica stradanja civila, uglavnom omladine ubijene 25. maja 1995. godine u centru Tuzle, obilježava se danas, a ovogodišnjem obilježavanju prisustvovao je i federalni ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić koji je zajedno sa predstavnicima Unije civilnih žrtava rata položio vijenac na Kapiji i time odao počast nevino ubijenim civilima.

Nekad je Kapija bila poznata kao centralno gradsko šetalište, danas je to spomenik ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

Povodom obilježavanja ovogodišnje godišnjice zločina na Kapiji proglašen je Dan žalosti gdje se tradicionalno polaže cvijeće na Kapiji kao znak sjećanja na ubijene Tuzlake.

  • “Ne možemo nadoknaditi izgubljene živote, ni gubitak i bol roditeljima i porodicama žrtava, ali možemo pružiti zakonsko priznavanje i prepoznavanje civilnih žrtava rata, ispravljanje ranijih nepravdi i vraćanje dostojanstva žrtvama, roditeljima i porodicama žrtava. Na tome i radimo zajedno sa predstavnicima civilnih žrtava rata koji su mi danas učinili čast da zajedno s njima položim vijenac na Kapiji”, poručio je ministar Delić.

    Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata kazala je da je Kapija još jedno, nažalost, ne i jedino mjesto obilježavanja stradanja civila u našoj zemlji, te da oni obilježavaju mjesta stradanja u cijeloj zemlji tokom cijele godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje