Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Memorijalni centar Kapija čuva uspomenu na 71 mladića i djevojku: Otvoren za posjete danas i sutra

Preuzmite sliku

U Tuzli je na 25. godišnjicu zločina na Kapiji otvoren Memorijalni centar „Kapija”.

Memorijalni centar “Kapija” je otvoren u znak sjećanja na ubijeni 71 mladi život tokom artiljerijskog napada na grad 25. maja 1995. godine. Predstavlja dokumentaciono – informacioni centar i spomen sobu posvećenu svim nedužnim žrtvama Masakra na Kapiji.

  • Središnji dio Memorijalnog centra zauzimaju portreti 71 žrtve. Uz portrete se nalaze i lični predmeti nastradalih, koje su Centru ustupili roditelji i članovi porodica.

  • Posjetiocima Memorijalnog centra omogućen je pristup i uvid raznovrsnim historijskim izvorima i arhivskoj građi i to od originalnih izvještaja UN-ovih oficira sa lica mjesta i novinskih isječaka, nastalih neposredno poslije 25. maja, pa do objektivnih izvještaja sa suđenja Novaku Đukiću i video materijala iz produkcije Balkanske istraživačke mreže. 

    Memorijalni centar Kapija nalazi se u ulici Patriotske lige 5 i svaki radni dan je otvoren za posjetioce, kao i danas na dan obilježavanja 25. maja i u nedjelju svi će imati priliku od 8.00 do 22.00 sata obići prostorije Memorijalnog centra.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje