Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Međuregionalni projekat: Upriličena promocija univerzitetskog udžbenika profesora Zijaha Rifatbegovića

Preuzmite sliku

U amfiteataru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli večeras sa početkom u 18:00 sati održana je promocija knjige prof. dr. med. sc. Zijaha Rifatbegovića i saradnika pod nazivom “Prevencija i tretman ozljeda žučnih vodova pri laparoskopskoj holecistektomiji”.

Promotori knjige su prim. prof. dr. Stojan Potrč, dr. med. specijalista opšte hirurgije i subspecijalista abdominalne hirurgije, šef Kliničkog odjela za abdominalnu i opštu hirurgiju UKC Maribor,

“U pitanju je vrhunska knjiga, Zijaha znam već 20 godina kada je dolazio u Maribor na usavršavanje od tada se stalno viđamo. Knjiga je lijepo napisana i dobra je za sve specijalizante hirurgije, dobra je i za one koji nisu hirurzi ali ste bate tom tematikom”, navodi dr. Stojan Potrč.

Promotori knjige su i profesor Bjørn Edwin iz Univerzitetske bolnice u Oslu kao i prof. dr. med. sc. Senahid Trnačević iz UKC Tuzla.

O knjizi prof. dr. med. sc. Zijaha Rifatbegović navodi da je cilj prezentovati mladim doktorima problematiku i prevenciju tretmna ozljeda  žučnih vodovoda:

“Knjiga, koja je univerzitetski udžbenik je sadržajno napisan, u pitanju je međuregionalni projekat zajedno sa kolegama iz Osla, pokušali smo sumirati jednu tešku patologiju, kvalitetno i na jednom mjestu, dobrim dijelom smo u tome i supjel. U knjizi želimo prezentirati mladim doktorima, specijalistima, specijalizantima, holecistektomija (operacija žući) je najčećša operacija koja se izvodi u svijetu u svim hirurškim granama, kao takva je vrlo zastupljena. Ozljede kod lapropskopske holecistektomije žučnih vodova se dešavaju. Ozljede su 0,06% ali onaj kome se povreda desi, njemu je to 100%. Nalin kako povredu prepoznat, kako je riješiti i koji je najbolji menadžment u tretmanu te povrede sigurno je toliko bitan da utiče ne samo na kvalitet života nego i na život pacijenta nakon takve povrede,” navodi doktor Rifatbegović, te dodaje:

“Sumirali smo na jednom mjestu od anatomije preko patofiziologije i naravno svih hiruršklih raspoloživih tehnika, kako i na koji način sve preventivne mjere u toku samog intraoperativnog procesa i postoperativno primjeniti kako bismo blagovremeno mogli djelovati ukoliko se takva ozljeda desi.” (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje