Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Sanitarna kontrola putnika ali ne i članova posade aviona

Preuzmite sliku

Svim stranim državljanima koji ulaze u FBiH iz nekoliko zemalja propisuju se mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana.

Međunarodni Aarodrom Tuzla u skladu s naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, danas je izdao saopćenje vezano za trenutnu situaciju u vezi sa širenjem korona virusa, a za putnike koji dolaze iz Njemačke i Francuske, navode slijedeće procedure.

‘U avionu putnici dobivaju Sanitarni upitnik i letke sa uputama za ponašanje u izolaciji te odgovarajuće brojeve telefona. Po slijetanju, putnike procesuiraju sanitarni inspektori i izdaju Rješenja o izolaciji od 14 dana kao i obavezu javljanja lokalnom epidemiologu (ovisno sa koje je teritorije putnik). Putnici koji nisu rezidenti BiH, i planiraju povratak unutar 14 dana, ukoliko ne pokazuju simptome bolesti mogu se vratiti na adresu prebivališta. Mole se pratioci putnika, kao i oni koji dočekuju putnike da se ne zadržavaju u zgradi terminala’ navodi se u saopćenju Međunarodnog Aarodroma Tuzla.

Ono što zabrinajva jesu informacije koje saznaje Tuzlanski.ba, a to je da posada aviona koji sleti na Međunarodni Aarodrom Tuzla prolazi pasošku kontrolu bez prethodnog sanitarnog nadzora kojem budu podvrgnuti putnici koji su bili u istom tom avionu kao i osoblje avio kopmanije.

Također, oko 50-tak uposlenika Međunarodnog Aarodroma Tuzla bude u direktnom kontaktu sa putnicima, osobljem, stvarima, pasošima i kartama bez da budu podvrgnuti ikakvom pregledu prilikom dolaska na posao ili odlaska kući.

Jedina zaštitna mjera koja je uvedena među uposlenicima jesu zaštitne maske i preporuka da se održava češća higijena ruku.

Podsjetimo, Federalna uprava za inspekcijske poslove je u vršenju pojačanog inspekcijskog nadzora na Međunarodnom Aarodromu Sarajevo u prethodnom periodu angažovala dodatnih šest uposlenika kako bi svi putnici koji dolaze iz Njemačke, Španije, Francuske, Italije, Irana, Kine i Sjeverne Koreje što brže i efikasnije prošli obaveznu sanitarnu kontrolu, popunili sanitarni upitnik, zaprimili rješenje o ograničenom kretanju i izolaciji, te bili stavljeni pod zdravstveni nadzor.

U funkciji je i termalna kamera koja omogućava detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, te je u saradnji s aerodromskim osobljem obezbijeđen aerodromski prostor za privremenu izolaciju lica s povišenom temperaturom do dolaska epidemiologa i ljekara.

  • Uposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Međunarodnog aerodroma Tuzla i Granične policije BiH pružaju svu potrebnu pomoć i sarađuju s federalnim inspektorima kako bi se osigurala obavezna procedura sanitarne kontrole prema naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

    Preporučuje se BiH državljanima i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u BiH, da ne putuju u navedene zemlje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje