Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Manifestaciju ”Ljeto u Tuzli” otvara predstava ”Bosanska kraljica” na ljetnoj sceni Narodnog pozorišta

Preuzmite sliku

Na ljetnoj sceni Narodnog pozorišta Tuzla u okviru tradicionalne manifestacije Grada Tuzle ‘’Ljeto u Tuzli’’ u četvrtak, 1. jula bit će izvedena predstava ‘’Bosanska kraljica’’ autorice Marice Petrović, najavili su iz Udruženja građana ‘Teatar Kabare Tuzla’.

Navedenu višestruko nagrađivanu monodramu je režirao Vlado Kerošević u kojoj ulogu Katarine Kosače ostvaruje glumica Ivana Milosavljević. Nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Matice hrvatske Tuzla te Studentskom scenom pri Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

 • ‘Bosanska kraljica povijesna je priča Bosne i priča našeg naroda. Predstava na publiku prenosi poruku mira, jednakosti i slobode. Ljude podsjeća na njihovu povijest jer zaboravljamo sve ono što je utkano u našu povijest – da smo bili kraljevina, da smo kraljevskog roda. Bosanskohercegovački narod je živio na jednoj zemlji i svi smo bili jednaki. Danas je nažalost toliko razmirica među narodima i kulturama. Ustvari, mi samo trebamo biti jednaki’ – kaže za Tuzlanski.ba glumica Ivana Milosavljević.

  Predstava budi patriotizam u nama samima prema BiH, isto tako budi patriotizam i u ljudima u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, istakla je Milosavljević.

  Predstava ‘Bosanska kraljica’ bi posebno trebala zanimati mlađu populaciju koja i nema baš prevelika saznanja o našoj historiji iz tog perioda.

  Predstava ‘Bosanska kraljica’ ne neki način predstavlja čas historije i mnoge su škole prepoznale vrijednost ove predstave i organizovano došle da je učenici pogledaju.

  Oživljavajući život Katarine Kosače, buđenjem iz legende, ova monodrama svjedoči o ženskoj snazi, vjeri, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Pokazuje životni put popločan mnogim preprekama, kalvariju žene koja nikada nije zaboravila svoje podrijetlo i koja se, do kraja života, borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda.

  Pitanje koja postavlja ova predstava je: može li Katarina Kosača danas biti uzor? Treba li nam, u današnjem dobu jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put na kojem smo svi jednaki, po zemlji na kojoj smo rođeni? Je li povijest učiteljica života i jesu li povijesne osobe mogući uzori?

  Svi koji žele pogledati predstavu ‘Bosanska kraljica’ na ljetnoj sceni Narodnog pozorišta Tuzla u četvrtak 1. jula od 20:30 sati potrebno je da na vijeme zbog ograničenog broja mjesta izvrše rezervaciju u caffe baru ‘Sydney’.

  Posljednjih nekoliko godina Tuzla je doživjela pravi kulturni preporod, a gradske strukture odlučne su da sve raspoložive resurse ulože u razvoj turizma.

  U skladu s tim već nekoliko godina Grad Tuzla organizuje manifestaciju “Ljeto u Tuzli“ koja u okviru svojih sadržaja nudi po nešto za sve starosne skupine.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje