Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Manifestacija obilježavanja “Evropskog dana pravde” u Općinskom sudu u Tuzli

Preuzmite sliku

U Općinskom sudu u Tuzli u četvrtak je otvorena dvodnevna manifestacija obilježavanja „Evropskog dana pravde“. Obilježavanjem Evropskog dana pravde u javnosti i pravosudnoj zajednici naglašava se važnost rada pravosuđa za ostvarenje principa vladavine prava.

Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da bosanskohercegovačko pravosuđe u obilježavanju Evropskog dana pravde ne zaostaje za drugim evropskim zemljama. Ovaj dan će biti obilježen u zemljama članicama Savjeta Evrope i milioni građana će dobiti informacije o svojim pravima i funkcionisanju pravosudnog sistema.

  • Drago mi je da su i naši građani dio porodice Savjeta Evrope, naveo je Srđan Forca, član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i predsjednik Krivičnog i Prekršajnog odjeljenja Okružnog suda u Banja Luci.

    Cilj obilježavanja Evropskog dana pravde je između ostalog pravosudni sistem približiti građanima, upoznati ih sa njihovim pravima, te pokušati vratiti povjerenje građana u transparentnost i efikasnost pravosudnih institucija, jer jedno bez drugog ne ide. U okviru ovog događaja jedan panel, namijenjen je upravo građanima, naveo je dr.sci. Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda u Tuzli.

  • Prvog dana manifestaciji održana su dva panela i to „Unapređenje transparentnosti rada pravosudnih institucija“, na kojem panelu su učestvovali moderatorica Marjana Popović, šefica Kabineta Predsjedništva VSTV-a Bosne i Hercegovine i izlagači Ana Bilić Andrijanić, rukovoditeljica Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada pravosuđa VSTV Bosne i Hercegovine, Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini, Milena Mitrović, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo, Nina Hadžihajdarević, predsjednica Udruženja glasnogovornika tužilaštava u Bosni i Hercegovini. Na navedenom panelu ciljana grupa su bili predsjednici sudova, glavni tužioci i glasnogovornici pravosudnih institucija.

  • Takođe, održan je i drugi panel „Kako efikasnije rješavati predmete korupcije i organizovanog kriminala – izazovi i perspektive“, na kojem panelu su učestvovali moderator panela Srđan Forca, član VSTV-a BiH i predsjednik Krivičnog i Prekršajnog odjeljenja Okružnog suda u Banja Luci, te izlagači Emir Neradni, sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, konsultant USAID-ovog projekta Pravosuđe protiv korupcije, Miodrag Bajić, zamjenik glavnog republičkog javnog tužioca – specijalni tužilac u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske i Amra Hamidović, pravna savjetnica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Učesnici navedenog panela bili su predstavnici pravosudnih institucija, ministarstva pravde i policijskih agencija.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje