Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Maloljetnici u sukobu sa zakonom: U BiH neophodno osnivanje dodatnih odgojnih centara

Preuzmite sliku

U Tuzli je danas održan okrugli sto o temi  stanja u ustanovama u kojima su smješteni maloljetnici u sukobu sa zakonom u Bosni i Hercegovini, a ombudsmeni su dali preporuke koje se tiču dodatnih sredstava i dodatnih zapošljavanja, dok je preporučeno i osnivanje novih centara, kao i obilazak maloljetnika u ustanovama u kojima se nalaze od strane sudija i tužilaca.

Kod maloljetnih prekršilaca zakona jedna od odgojnih mjera je mjera upućivanje u odgojni centar. Osim odgojnog centra u Tuzli, jedan takav djeluje i u Sarajevu, iako ima potrebe da se u još dva-tri kantona u FBiH sa većim brojem stanovnika osnuju ovakvi centri, kao i u bh. entitetu RS.

Denis Husić, direktor Odgojnog centra u Tuzli ističe da nedostaju koncept i mogućnosti izvršenja tretmana, zatim realizacije i kreiranja individualnih planova i programa. Tokom ove godine, kroz tuzlanski Odgojni centar prošlo je 27 maloljetnika, od kojih je 14 upućeno od strane suda, dok su ostali od strane centara za socijalni rad. Maloljetnici najčešće, navodi Husić, dolaze zbog krađe i drugih krivičnih djela, naročito korištenja narkotika, učestvovanja u tuči itd. No, oni u Tuzli borave u neadekvatnom objektu.

˝Preporuke su date za svaku ustanovu na području BiH, a kada je konkretno u pitanju naša ustanova, mi radimo u neadekvatnom prostoru. Nalazimo se u zgradi ´biroa´ na trećem spratu i sam dolazak i ulazak u tu zgradu nije adekvatan i djeca su izložena stigmatizaciji. U pogledu kadrovske strukture, mali broj ljudi radi ovdje, a nedostaju i finansijska sredstva za nabavku testova koji se koriste u radu s maloljetnicima˝, rekao je Husić.

  • U pogledu evidencija, prof. dr. Ljubinko Mitrović, ombudsmen za ljudska prava navodi da jedne podatke imaju centri za socijalni rad, druge sudovi, treće policija, četvrte zavodi za statistiku po određenim osnovama, ali jedinstveni podaci ne postoje, tako da se ne može govoriti o padu, odnosno stopi povećanja maloljetničke delinkvencije.

    ˝Uz sredstva informisanja, nevladin sektor je naš možda i najvažniji partner jer se mnogo bavi djecom i maloljetničkom delinkvencijom i sarađujemo. Njihovi podaci također govore o porastu maloljetničke delinkvencije. Inače, odvojen je sistem prikupljanja podataka i izvještavanja, a mi tražimo da to bude objedinjeno da bismo imali jedinstvene podatke kako bismo imali pravu sliku stanja˝, rekao je Mitrović.

    Osim ovoga, u posljednje dvije godine, kaže Mitrović, uradilo se mnogo i na uspostavljanju alimentacionih fondova u BiH, u oba entiteta je na dobrom putu i moglo bi se realizovati tokom iduće godine. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje