Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lažnim investicijama stekli vlasništvo nad Hotelom Tuzla: Šteta veća od 9,7 miliona KM (VIDEO)

Preuzmite sliku

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šest osoba za organizirani kriminal i druga krivična djela a vezana za nezakonitosti u postupku privatizacije, neispunjavanje ugovornih obaveza i uskraćenu vrijednost investicionih ulaganja u Hotel Tuzla u periodu od decembra 2007. do decembra 2009. godine.

Optužnicom se Igor Pogačar (57) i Fadil Sarajlić (67), obojica državljani Republike Slovenije, terete da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal. Optuženi su i Amalija Simić (55), Nedim Hadžigrahić (59) i Nedžad Izić (61) iz Tuzle da su bili članovi pomenute grupe i pomagali Pogačaru i Sarajliću u činjenju krivičnih djela.

 • Pogačar, Sarajlić i Hadžigrahić se terete za krivična djela organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju i krivotvorenjem službene isprave, dok su Simić i Izić optuženi za organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju.

  U optužnici je navedeno da je šteta koja je činjenjem ovih krivičnih nanesena privrednom društvu Hotel Tuzla veća od 9,7 miliona KM.

  Također, optužnicom se za krivično djelo nesavjestan rad u službi tereti i bivši direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Zijad Hasanhodžić, ali ne kao član pomenute grupe.

  Postoji osnovana sumnja da su Pogačar i Sarajlić organizirali ovu grupu, koja je u periodu od decembra 2007. do kraja 2009. godine poduzimala niz radnji koje su bile u cilju kriminalnog plana organizatora grupe, te da su doveli u zabludu odgovorna lica u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju TK u pogledu ispunjavanja obaveza iz privatizacijskog ugovora a koja se odnosi na investiciona ulaganja u Hotel Tuzla u iznosu od 15 miliona KM, čime bi preuzeli vlasništvo nad 67% dionica hotela nakon ugovornog preuzimanja obaveza od ortačke grupe u kojoj su bili radnici Hotela Tuzla.

  Za činjenje ovih krivičnih djela osumnjičeni su koristili više firmi: RAM Invest u kojem je odgovorno lice Pogačar i koja je bila firma investitor, te Conint, Eurosar i fiktivna firma Sar Holding koje su bile izvođači ili podizvođači radova i u kojima je odgovorna osoba i suosnivač Sarajlić.

  Tako su Pogačar, Sarajlić i Hadžigrahić, koji je bio prokurista u fiktivnoj firmi Sar Holding i angažiran od Sarajlića da kontroliše izvođenje radova, stvarali privremene situacije u kojima su navođeni radovi ili usluge koji nikada nisu izvršeni, odnosno lažno su prikazivali stvarne vrijednosti investicionih ulaganja kako bi pravno lice RAM Invest steklo većinsko vlasništvo nad Hotelom.

 • Kako bi prikrili stvarne vrijednosti investicionih ulaganja, Amalija Simić kao direktorica Hotela je sa Nedžadom Izićem i njegovom firmom Tehnokonsalting zaključila ugovor o nadozru nad izvođenjem radova kojim bi prikrivali ulaganja, a također, Izić je kao stalni sudski vještak po uputama Sarajlića tri puta davao lažnu procjenu vrijednosti izvršenog ulaganja na osnovu kojih je Agencija za privatizaciju TK donijela Uvjerenje o ispunjenim obavezama iz privatizacijskog ugovora.

  U optužnici je nakon obavljenih istražnih radnji i vještačenja utvrđeno da je stvarni investirani iznos bio oko 5,3 miliona KM, dok preostali iznos veći od 9,7 miliona KM nikada nije investiran u Hotel. To je praktično značilo da je firma RAM Invest ulaganjem svega 5,3 miliona KM, umjesto 15 miliona KM, stekla većinsko vlasništvo nad Hotelom Tuzla.

  Zijad Hasanhodžić, kao tadašnji direktor KAP-a TK osumnjičen je da, iako je bio svjestan da je podzakonskim aktima propisana obaveza Agencije da najmanje jednom godišnje vrši neposrednu i posrednu kontrolu izvršenja ugovora o privatizaciji, u tom periodu nije naložio da se izvrši niti jedna kontrola i provjera investicionih ulaganja, te je prihvatio revizorski nalaz koji nije bio baziran na dokumentima koji nalaže Pravilnik. Na taj način je izdao RAM Investu uvjerenje o izvršenim obavezama i tom pravnom licu omogućio upis vlasništva nad 67% dionica Hotela Tuzla.

  Podsjećamo, radi se o predmetu visoke korupcije a podizanju optužnice je prethodila složena i kompleksna istraga tokom koje je prikupljeno gotovo 1.800 dokumenata koji su dokazna građa, a značajan dio dokumentacije pribavljen je putem međunarodne pravne pomoći iz Slovenije i dijelom iz Sjedinjenih Američkih Država. Također, tokom istrage su obavljeni ekonomsko-finansijsko, te elektro, mašinsko i arhitektonsko-građevinsko vještačenje koje je radio tim vještaka.

  U optužnici je Kantonalnom sudu Tuzla predloženo da se poništi pravni posao koji se odnosi na različite ugovore u postupku privatizacije, kao i sve pravne posljedice koje su proizašle iz ugovora.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje