Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Klinika za kožne bolesti UKC Tuzla obilježila “Svjetski dan psorijaze”

Preuzmite sliku

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv psorijaze Klinika za kožne bolesti UKC Tuzla pridružila se Društvu psorijatičara u FBiH, te je tim povodom organizovan niz stručnih predavanja na temu psorijaze.

Cilj organizatora je da planiranim predavanjima približi problematiku sa kojom se susreću oboljeli od psorijaze, ali i da predstavi terapijske protokole koji mogu uticati na poboljšanje kvaliteta života oboljelih.

Psorijaza je hronična, genetski determinirana, autoimuna bolest koju karakteriziraju česte epizode recidiva, odnosno pogoršanja i remisije, a manifestuje se raznolikom kliničkom slikom.

V.D. načelnica Klinike za kožne bolesti UKC Tuzla, dr. med. Senada Resić Džananović u svom obraćanju je istakla da psorijaza predstavlja veliki javno-zdravstveni problem za koji ne postoji registar oboljelih, te da iako je riječ o nezaraznoj bolesti postoji velika stigmatizacija oboljelih.

“Današnja predavanja, ali i susreti koji su organizovani sa oboljelim imaju za cilj podizanje svijesti o ovom oboljenju, ali i da se ukaže na postojeće terapijske protokole, prvenstveno na liječenje biološkom terapijom. Mi sprovodimo različite modalitete liječenja i protokole, tako da pored lokalne sistemske terapije imamo fototerapiju, a odnedavno koristimo i biološku terapiju. Trenutno imamo osam pacijenata koji su u procesu lijčenja ovom terapijom i koji su bez ikakvih vidljivih promjena na koži sa znatnim poboljšanjem kvaliteta života”, istakla je dr. med. Resić.

Također je naglasila da se ovom oboljenju pristupa multisciplinarno jer pacijenti koji imaju teži oblik psorijaze mogu imati i inzulinsku resistenciju, šećernu bolest i metabolički sindrom što povremeno zahtjeva povremene kontrole interniste-kardiologa.

Faktori rizika za nastanak psorijaze pored genetskog porijekla mogu biti i klimatske prilike, ishrana, lijekovi kao npr. antimalarici, beta blokatori, ACE inhibitori, antibiotici, antireumatici i sistemski kortikosteroidi, te stres, hormonalni i metabolički poremećaji koji mogu pokrenuti psorijatičnu reakciju i omogućiti prelaz latentne psorijaze u manifestnu.

Psorijazu također mogu pogoršati ozljede kože kao što su posjekotine, opekotine, osipi i ugrizi insekata, te se može pojaviti i kod ljudi sa smanjenim imunitetom ili kod onih koji imaju druge autoimune poremećaje.

Dijagnoza se utvrđuje na temelju kliničke slike i patohistološkog nalaza.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje