Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kenan iz Tuzle u restauraciju Yuga uložio više od 5.000 KM pa se zaputio u Neum na more

Preuzmite sliku

“Maksimalna brzina koju Yugo može dostići je 140 km/h.”

Ukoliko ste rođeni u 80-im godinama prošlog stoljeća onda vjerovatnost da barem jednog Yuga nije imao neko iz vaše ulice ili vaše porodice spada gotovo pod naučnu fantastiku. Yugo je bio svakodnevica na tada još ne tako vozilima zakrčenim saobraćajnicama, cjenovno prihvatljiv automobil koji je svoju publiku pronalazio i izvan granica bivše države.

Yugo je recimo u Sjedinjene Američke Države stigao 1985. kao najjeftiniji automobil na tržištu, a koštao je 3990 dolara a do 1992. prodano je oko 140.000 komada. I danas se mogu pronaći na američkim imanjima, u garažama, halama i brvnarama, nemali broj se restauira, te prodaje za iznose oko 8000 dolara.

 • 25-godišnji Kenan Hasanović koji živi u Tuzli, u novembru 2022. godine kupio je “Zastava Yugo Koral 55” koji od 2016. godine bio u garaži u skoro pa potpuno devastiranom stanju.

  Obzirom da je po zanimanju električar, a uz to entuzijasta i zaljubljenik u starije automobile odlučio se za jedan neobičan poduhvat:

  “Više od 6 godina vozilo nije u upotrebi, Yugo je 1988. godište a kupio sam ga od prvog vlasnika koji je iz Tuzle, i prva registracija je bila u Tuzli. U kakvom je stanju bio možete pogledati na fotografijama, znao sam da me čeka puno posla i faktički sam od dana kupovine do proljeća ove godine, spavao u garaži, jer je baš bilo mnogo posla,” za Tuzlanski.ba počinje priču u svom ljubimcu Kenan Hasanović.

 • Automobil je restauriran kompletno, uloženo je više od 5.000 KM i mnogo vremena, a obzirom da se radi u automobilu koji je proizveden 1988. godine dijelovi su se morali tražiti i izvan granica BiH.

  “Dijelove sam pronalazio u BiH, ali neke i u Srbiji. Danas je to prilično olakšano. Ima internet, narudžba, pronađete ljude slične vama, entuzijaste koji žele pomoći, uspostavite kontakte i kada dijelovi stignu, onda treba zavrnuti rukave i sve to postavit na svoje mjesto.”

  Yugom i izvan granica BiH

  Nakon završetka resturacije, automobil je u maju ove godine registrovan u Tuzli, a do danas kako Kenan navodi nije bilo nijednog kvara, što je bio dovoljan razlog da se provoza i na dalje relacije:

  “Nakon registracije, provozao sam se do Neuma, Mostara, Banja Luke, Virovitice, pa čak i do Mađarske. Za sva ova putovanja kvarova nije bilo nikakvih, jedna sijalica fara za period od mjeseca maja do danas. Samo redovno održavanje i Yugo je sasvim uredan i pouzdan mali gradski auto.” navodi Hasanović, te dodaje da mu nedostatak navigacije i klime ne nedostaje:

 • “Navigaciju jako malo koristim, korištena je za Hrvatsku jer nisam tako skoro putovao za Viroviticu. Sve u svemu snalazim se, tako su putovanja uzbudljivija. Zbog nedostatka klime, praktikujem navike kako su to radili i ranije u SFRJ kada automobili nisu imali klime, krenem noću na putovanje kako bih zaobišao vrućine, ali ne uvijek, recimo iz Neuma sam se vraćao po danu bile su velike vrućine, tada je u Mostaru bilo 45 stepeni, ali sve je to Ok, ne smeta mi i uživam u vožnji.”

  Kenan u razgovoru navodi da maksimalna brzina koju Yugo može dostići je 140 km/h.

 • I djeca znaju za Yugo

  Kada su u pitanju reakcije tokom putovanja, Kenan navodi da ih ima mnogo i da mu imponuju, sa svakim ko želi porazgovara i razmijeni iskustva:

  “Reakcija mnogo ima, uglavnom su sve pozitivne. Glavna pitanja su koliko sam uložio novca u restauraciju, a potom i ona iz kojeg sam grada, kako sam uspio tako daleko putovati i da se nije pokvario i slično. Meni je drago što postoji i danas sjećanje na ta vozila i što su starija sve više su draža, kod svih naroda bivše SFRJ. Vjerujte čak i djeca kažu: “Eno Yuuuuge”. To sve čovjeka ohrabruje i daje mu snagu, volju, želju i elan.” navodi Kenan te dodaje, da mora postojati doza ljubavi i entuzijazma prema starim vozilima da bi prije svega posjedovali takav auto i naravno putovali na sve susrete.

  Pred Oldtimer skup u Virovitici, Tuzlu je pogodila oluja koja je uzrokovala i oštećenja na automobilu:

  “Pretepio je štetu kao i brojna druga vozila koja su bila parkirana na otvorenom. Sanirao sam sve i ekspresno stigao na Oldtimer skup u Viroviticu.”

 • Nije na prodaju 

  Na pitanje da li bi prihvatio ponudu kojom bi isplatio uložena sredstva za restauraciju ali i dodatno zaradio, te do kada namjerava voziti Yuga, Kenan navodi:

  “Nemam namjeru prodavati. Ovo je stvar ljubavi i entuzijazma. Vozit ću do kraja jeseni i onda slijedi detaljno pranje, čišćenje, podmazivanje dijelova koji su podložni uticajima da koroziraju, da bi sačuvao vozilo. Potom slijedi garažiranje do samog proljeća kako bi bio spreman za novi susret i novu sezonu.” za Tuzlanski.ba navodi Kenan Hasanović.

  Kenan je iskoristio priliku da se zahvali svim prijateljima koji su mu pomogli u restauraciji ali i sa kojima se nerijetko viđa na brojnim susretima, Nenadu Filipoviću i Tatjani iz Srbije, Milanu i Eleni Kesić, Tomislavu Maloču, članovima Renault Club BiH i Renault Balkana, Oldtimer Klubovima Virovitica i Mostar, te svim prijateljima koji voze Zastavina vozila u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje