Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kazne za prosjačenje u Tuzli do 1000 KM

prosjacenje
Preuzmite sliku

Prosjačenje je problem koji pogađa ne samo BiH nego i susjedne zemlje. Ekonomska kriza je glavni uzrok pojave ovakvog surovog \'zanata\’, čije su žrtve djeca. U općini Tuzla svakodnevno možemo vidjeti djecu na ulicama, stoga su nadležni pooštrili kazne za prekršioce.

\"prosjacenje\"Prosjačenjem djeca na tuzlanskim ulicama, rizikuju svoj mladi život ili su nečije žrtve, a ovaj problem je prisutan već godinama. Centar za socijalni rad Tuzla radi u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i na taj način pokušava osobe, koje se bave prosjačenjem, uvesti u prava iz oblasti socijalne zaštite, resocijalizirati ih i pružiti jednokratnu novčanu pomoć.

\'\'U nizu slučajeva mi smo oduzimali djecu od roditelja koji ih zloupotrebljavaju za prosjačenje i druge radnje, smještali ih u institucije socijalne zaštite, na porodični smještaj sve dok se ne normalizuje stanje\'\’, rekao je mg. Božo Stjepić, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Tuzla.

S druge strane, roditelji koji su zloupotrebljavali svoju djecu za ovakve nehumane radnje, bili su sankcionisani, tako da i danas postoje djeca tih roditelja koji su smješteni u ovaj Centar, istakao je Stjepić.

Kod nas postoji Zakon koji sankcioniše takve osobe.

\'\'Ovdje treba napomenuti da je Zakon o javnom redu i miru definisano u članu 3, tačka 16 i 17, da se taj problem tretira kao prekršaj i članom 7, tačka 4 predviđena je kazna u iznosu od 100 do 1000 KM\'\’, istakao je Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Do skoro je kazna zatvora za ovakve radnje bila 60 KM, ali su nadležni donijeli izmjene i dopune Zakona kako bi se kazne povećale i pooštrile. Pripadnici MUP-a TK osobe koje zateknu na licu mjesta ili osobe koje prisiljavaju djecu ili druge osobe koje su duševno nesposobne na prosjačenje, mogu odmah biti novčano kažnjene u navedenom iznosu.

\'\'Pojavljuje se problem i u takvim situacijama s obzirom da su to djeca romske nacionalnosti koja ne mogu platiti takve kazne i dešava se da policija nekoliko puta za iste osobe izdaju prekršajne naloge. Međutim, oni nemaju novaca za plaćanje tih naloga, odnosno nepostoje novčana sredstva koja bi mogla izmiriti te kazne\'\’, naglasio je Šarić.

Prosjačenje nije problem samo policije. To je globalan problem koji zahtjeva angažovanje šire društvene zajednice kako bi prevencijom spriječili zloupotrebu maloljetnika. Pripadnici policije našeg kantona djelovat će represivno u narednom periodu kako bi djecu sklonili sa ulice, kao i pronaći osobe koje ih iskorištvaju.

Tuzlanski.ba / RTV SLON

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: