Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kafa za Muhameda je bila više od humanitarne akcije (FOTO)

humanitarka0
Preuzmite sliku

Nakon što smo saznali za zdravstvene probleme našeg malog sugrađanina Muhameda Jaganjca, istog dana smo poduzeli sve aktivnosti da stupimo u kontakt sa njegovom porodicom ili njoj bliskim osobama.

\"humanitarka0\"Uz pomoć i ljubaznost osoblja BKC-a Tuzla, stupili smo u kontakt sa jednim članom šire porodice a nakon toga i sa Muhamedovim roditeljima. Već sutra dan, počele su aktivnosti isključivo bazirane na animiranju facebook korisnika. Istovremeno, ekipa se počela skupljati. Tuzlanski.ba, Caffe Sloboda, FM JAM, Frenkie, Fukare Tuzla za svega nekoliko minuta su se složoli oko samo jedne ideje: KAFA ZA ŽIVOT!

Subotnji odlazak kod Muhamedovih roditelja po kasu za donacije bio je iznenađujući za njegovog oca Šukriju, inače ratnog vojnog invalida:

Mi smo bojažljivi kada su u pitanju humanitarne akcije. Danas nikome ne možete vjerovati, postoje ljudi koji se finansiraju, izdržavaju i zarađuju na račun tuđe sudbine i bolesti kroz lažne humanitarne akcije. Do sada su ukradene dvije Muhamedove kase.

Nakon samo par minuta razgovora uvjerili smo Muhamedovog oca u naše iskrene namjere kako u vidu novčane pomoći tako i u nastojanju da malom Hametu pokažemo da on ima mnogo odraslih prijatelja koji su uz njega.

\"humanitarka4\"

Nedjelja, 01.07, Caffe Sloboda, Kafa za život!

Iako ljetna nedjelja nije idealan dan za humanitarne akcije, ipak, ekipa se skupila! Redakcija portala, Mustafa Suljetović vlasnik Caffe Sloboda, Frenkie, DJ Soul, Fukare, te pripadnici skupine koji su radili Body-Painting i sav prihod odvajali za Muhamedovu pomoć.

U toku prikupljanja novca učesnici akcije su posjetili Muhameda te simboličnim poklonima u vidu majici i cd-a (Fukare Tuzla i Frenkie) upoznala se sa našim sugrađaninom te mu pružila punu podršku u nastojanju da pobjedi najvažniju životnu bitku. Obzirom da se Muhamed prije bolesti bavio fudbalom i bio talentovan golman, pripadnici navijačke skupine Fukare Tuzla su obećali da će nakon povratka iz Italije relizirati njegov „transfer\” u Slobodu. Posebno oduševljenje i osmijeh na lice malog Hameta donio je Adnan Hamidović – Frenkie kojeg izuzetno voli. Kako su nam rekli Muhamedovi roditelji uvijek su s njim imali „problema\” jer je suviše glasno slušao Frenkijeve pjesme.

\"humanitarka2\"

Nakon posjete „ekipa\” se vratila u caffe Slobodu gdje su pripadnici navijačke skupine „Fukare Tuza\” skupa sa redakcijom web portala Tuzlanski.ba preuzeli konobarski posao te simpatičnim usluživanjem gostiju nastavili akciju skupljanja donacija.

\"DSCN1833\"

Među prisutnim gostima podršku akciji svojim prisustvom pružili su i novinari Admir Muslimović (Dnevni Avaz), Almir Šečkanović (Al Jazeera) kao i skupina rukometnih sudija iz Tuzle i Novog Sada.

\"humnitarka7\"

Nakon završetka prve smjene (do 16h) Adnan i Nermin Krdžalić ispred web portala Tuzlanski.ba te Mirza Karač ispred navijačke skupine Fukare Tuzla ponovo su posjetili Muhameda koji ih je dočekao na vratima stana u majici „Fukare Tuzla\” i tom prilikom je „pao dogovor\” da naredne godine kada se Muhamed izliječi a FK Sloboda se vrati u Premijer ligu bude gost navijačke skupine na tribinama stadiona „Tušanj\”.

\"DSCN1835\"

Muhamedovim roditeljima je uručeno više od 700KM (pazar od prodatih kafa kao i ostalih vidova donacija) skupljenih u toku humanitarne akcije. Nakon posljednjih pozdrava i obećanja da ćemo biti u kontaktu i nakon što otputuju u Italiju, te da ćemo se potruditi da i na druge načine pomognemo našem sugrađaninu, Muhamedov otac nije krio pozitivne dojmove koji su očigledno bili prisutni:

\"DSCN1839\"

Zaista ne znam na koji način da vam se zahvalim, ovo što ste uradili je veoma lijepo, humano ali i neobično i vjerujte da je vaša posjeta i druženje sa našim Hametom bilo jednako potrebno kao i novčana sredstva koja prikupljamo, nadam se da ćemo i nakon svega ovoga ostati u kontaktu, rekao je Muahemdov otac.

\"DSCN1847\"

Nakon uspješno realizovane akcije ispred redakcije našeg portala posebnu zahvalnost upućujemo Mustafi Suljetoviću vlasniku Caffe Bara Sloboda, ljubaznom osoblju koji se odrekao svojih dnevnica u korist humanitarne akcije, Adnanu Hamidoviću (Frenkie), Emiru Alagiću (DJ Soul), Eldaru Bajriću, Mirzi Karaču, Indiru Haliloviću, ostatku navijačke skupine Fukare Tuzla kao i svim gostima koji su se odazvali akciji.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: