Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

JZU ‘Dom zdravlja’ Tuzla obilježio Svjetski dan multiple skleroze

Preuzmite sliku

Organizacioni odbor Doma zdravlja, upriličio je još jedan događaj vezan za medicinske značajne i bitne datume, a u okviru obilježavanja 100 godina ustanove, kroz 100 projekata za 365 dana.

Izuzetno stručno predavanje sa okosnicom na najnovije informacije i spoznaje o multiploj sklerozi, održao je doc. dr. Suljo Kunić, specijalista neuropsihijatar.

 • Svrha predavanja jeste osnaživanje svijesti o ovoj bolesti, ukazivanje na probleme s kojima se suočavaju oboljeli i članovi njihovih porodica, kao i podsticanje napretka u istraživanju i liječenju te pružanju novih perspektiva o multiploj sklerozi – “bolesti s hiljadu lica”. Kroz kratak ali stručan sažetak predavanja, istaknuto je takođe da ova bolest ima svoju zastupljenost i kod nas ali ne u tolikom broju kao u nekim drugim regionima.

  O multipla sklerozi

  Multipla skleroza (MS) je hronična bolest koja zahvata središnji živčani sustav (mozak i leđnu moždinu) čiji tačan uzrok nije poznat. Nastaje kada imunološki sisitem napada živčana vlakna i mijelinsku ovojnicu (masnu tvar koja okružuje, odnosno izolira zdrava živčana vlakna) u mozgu i leđnoj moždini. Bolest je nepredvidiva i različito utiče na svakog pacijenta – neki pojedinci mogu biti blago pogođeni, dok drugi mogu izgubiti sposobnost pisanja, govora ili hodanja.

  Na inicijativu Međunarodne federacije za multiplu sklerozu u svijetu se od 2009. godine obilježava Svjetski dan multiple skleroze. Cilj Svjetskog dana multiple skleroze jeste povezivanje i učešće ljudi, grupa i organizacija u  događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu, prikupila sredstva koja će pomoći organizaciju svih aktivnosti pokreta i udruženja pacijenata te je ujuedno i poziv na veću saradnju u istraživanju ove bolesti na međunarodnom nivou.

  Tema kampanje 2024. – 2025. pod geslom „Moja MS dijagnoza“ zagovarat će ranije i preciznije postavljanje dijagnoze, a time i raniji početak liječenja o kojem ovisi sam tok bolesti za sve osobe koje žive s multiplom sklerozom.

 • Svi posjetioci ovog predavanja dobili su na poklon stručnu knjigu “Multipla skleroza i druge demijelinizirajuće bolesti” autora, prof. dr. Emir Tupković, prof. dr. Merita Tirić Čampara i doc. dr. Suljo Kunić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje