Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

JU Dom zdravlja Tuzla dogovorio saradnju sa Udruženjima ‘Hrabro srce’ i ‘Žene Tuzle’

Preuzmite sliku

JZU Dom zdravlja Tuzla susretima sa udruženjima “Hrabro srce” i Udruženjem žena Tuzle nastavlja sa aktivnostima podrške u domenu u kojem djeluje.

Direktor ustanove prof. dr. Samir Mačković sa svojim saradnicima, sastao se sa predstavnicima Udruženja roditelja djece i osoba sa smetnjama u razvoju „Hrabro SRCE“.

Kako je istaknuto, radi se o već započetoj saradnji i sagledavanju realnog stanja na terenu, posebno kada su u pitanju posebne potrebe članova i članica udruženja. Poseban akcent je stavljen na grupni i individualni rad defektologa i logopeda. Također, dogovoreno je da se uslovno snimi stanje, a potom će realizaciju preuzeti Centar za parologiju sluha, glasa i govora Doma zdravlja Tuzla.

 • Razgovarano je i o drugim, začetnim idejama, kako i na koji način omogućiti djeci prije svega kojim se pruža zdravstvena usluga da se na nek način obezbijedi taj uslovno, nježan pristup kroz nekoliko segmenata ( od prostora do vizuelizacije i načina pristupa). Zagrliti različitosti je veoma bitan i važan dio ljudske svijesti koji ne dolazi sam nego ga moramo na neki način donijeti zajedničkim incijativama i projektima, ali koristeći i medijske i svake druge resurse rečeno je ovom prilikom.

  Prof.dr. Samir Mačković, direktor ustanove istakako je kako će Dom zdravlja učiniti sve i dati sve resurse koje je u mogućnosti i u zakonskim okvirima kako bi članovi ovoga udruženja imali što bolju zdravstvenu zaštitu. Mačković je naglasio kako se već osjeti i boljitak kroz započete saradnje sa svim udruženjima pa tako i sa ovim ali je istakao i kako je kod zdravstvenih radnika posebna osjetljivost na ovu kategoriju stanovništa i to posebno djece, te žele dati svoj doprinos na svaki mogući način.

  Mnogo dobrih ideja od kojih će neke biti u realizaciji već od nove godine, izrečeno je na ovom sastanku i na obostrano zadovoljstvo saradnja će ići još snažnije i u sve većem obimu.

  Sporazum o saradnji sa Udruženjem žena Tuzle

  Predstavnici Doma zdravlja upriličili su i prijem za članice Udruženja žena Tuzle na kojem su dogovoreni koraci ka uspostavljanju dugoročne, obostrano korisne saradnje, a u interesu unapređenja i razvoja stručne djelatnosti, kao i obogaćivanje potrebnih znanja u oblasti mentalnog zdravlja i zdravlja uopće.

  Kako je istakao ovom prilikom prof. dr. sc. Samir Mačković, direktor ustanove, spremnost na saradnju sa svim udruženjima od strane Doma zdravlja je stopostotna, posebno kada je u pitanju realizacija potreba članstva udruženja sa specifičnim zahtijevima.

  “Spremni smo na sve što se dogovorimo kroz zajedničku realizaciju i ono što uvijek naglasimo”, kazao je Mačković te dodao kako je potrebno “da realizujemo ono što realno možemo a ne ono što bi bilo želja. Samo tako možemo doći do rezultata a za neke veće i zahtijevnije saradnje uvijek ima načina kroz zajednički dugoročni angažman.”

 • Posebno je istaknuta promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja, liječenje i rehabilitacija mentalno oboljellih osoba, prevencija invaliditeta i rehabilitacija, kao i briga i pomoć onesposobljenih.

  Ispred udruženja Žena Tuzla, gospođa Mujesira Haman je posebno istakla potrebu za grupnim, ali i individulanim psihoterapijama, članica udruženja oboljeljih od karcinoma dojke.

  “Iako se neke žene teško odlučuju na obraćanje psihologu, vjerujemo da će ovakve terapije imati svoju svrsihodnost za njihovo mentalno zdravlje”, kazala je Haman.

  Nakon uvida u stanje u udruženju i objektivnih potreba vrlo brzo će početi i realizacija ovih psihoterapija a koje će voditi psiholog, Jasmina Šabović iz Centra za mentalno zdravlje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje