Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jezero Šićki Brod predviđeno kao nova sportsko-rekreaciona zona

SDC12230
Preuzmite sliku

U srijedu, 22. maja 2013. godine održana je javna tribina “Zajedno usvajamo” u sklopu programa uključivanja javnosti u proces izrade Prostornog plana općine Tuzla u MZ Šićki Brod za područja mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje.

SDC12230U prepunoj sali MZ Šićki Brod građani su uzeli aktivnu ulogu u javnoj raspravi. Pored građana ove dvije MZ na javnoj raspravi su se pojavili predstavnici Termoelektrane što je pozdravljen potez od mještana ali i 2 općinska vijećnika i predstavnici općine Lukavac, radi zajedničkih interesa vezanih za novoplanirana šljačišta.

Direktor Termoelektrane Tuzla, Izet Džananović, tvrdi da je emisija prašine iz TE u skladu sa svim europskim standardima, ali da rukovodstvo i dalje nije zadovoljno i da će nastaviti raditi na još većoj zaštiti okolice.

Građani su iskazali veliko interesovanje za akumulaciju jezera Šićki Brod te kategorično naglasili da se tu ne planira šljačište. Prostornim planom je jezero Šićki Brod predviđeno kao nova sportsko-rekreaciona zona, što je malo umirilo zabrinute mještane ovih MZ. Jedan dio učesnika smatra kako je ovaj plan veoma dobar, ali u isto vrijeme i neostvarljiv, te kako niko od učesnika neće doživjeti realizaciju istog.

SDC12232

Javna rasprava u sklopu koje se održavaju javne konsultacije po mjesnim zajednicama će trajati ukupno 60 dana i svi zainteresovani mogu slati svoje prijedloge e-mailom, poštom ili direktno ih iznijeti u Službi za prostorno uređenje i ekologiju.

Na kraju javne tribine predstavnici općine Tuzla su pozvali sve građane da detaljnije informacije potraže na web stranici www.tuzla.ba ili u uredu službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline općine Tuzla.

Ovo je ujedno bila i posljenja javna rapsrava u mjesnim zajednicama. Očekujemo još jednu javnu raspravu u prostorijama opštine Tuzla u toku naredne sedmice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: