Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedinstvena izložba i party “Birds of spray” u Tuzli

Preuzmite sliku

U subotu, 8. oktobra će u Ateljeu “Ismet Mujezinović” u 20,00 sati biti održana jedinstvena izložba „Birds of spray“ koju postavljaju nezavisni umjetnici Alija Kamber, Darko Jovičić i Boris Stapić, uz podršku Fronta slobode. Nakon izložbe planiran je party za prisutne.

Osnovna ideja izložbe jeste da grupa ljudi zajedno prevaziđe sivilo koje nas okružuje, posebno sivilo i dosadu post-pandemijskog svijeta. U danima prije same izložbe, umjetnici će izaći u tuzlanska urbana naselja u kojima dominiraju stambeni blokovi i sivila fasada. U toj „galeriji pod vedrim nebom“ će početi stvarati jedinstvena umjetnička djela i pozvati građane da im se pridruže.

Koristeći „urbani komšiluk“ kao atelje, umjetnici će zajedno s prolaznicima razapeti velika bijela platna na štrikove za veš, travu ili beton i zatim ih „napasti“ kao ptice grabljivice (birds of pray) nanoseći u potezima sprejeve različitih boja, nadopunjujući jedni druge i tako zajedno radeći na istoj slici stvoriti nekoliko jedinstvenih umjetničkih djela koja će činiti subotnju izložbu „Birds of spray“.

Ono što čini ovaj projekt jedinstvenim jeste ideja da građani i umjetnici zajedno „napadaju“ platno i zajedno rade na slikama, stvarajući tako jedinstveno umjetničko djelo s otiskom ruke naših komšija, prijatelja, prolaznika i stanovnika tuzlanskih naselja. Slike koje će biti izložene u subotu u Ateljeu neće imati jednog autora već će predstavljati zajedničku umjetničku instalaciju u koju su svi uključeni unijeli dio svoje kreativnosti.

Cijeli koncept umjetničke instalacije je otvoren i zasniva se na ličnoj slobodi, ličnom učešću, pozitivnosti i otvorenosti. Umjetnici pozivaju građane, komšije, prolaznike i sve znatiželjne da se priključe radu na slikama kada se sretnu s njima u tuzlanskim naseljima te da u subotu u 20:00 posjete izložbu, pogledaju slike i dobro se zabave nakon toga na partyu koji slijedi.

Birds of spray“ ujedinit će ideje ulične umjetnosti, flashmob umjetničkih instalacija i akcionog slikarstva koje treba da unese boje i zajedništvo života u sivilo svakodnevnice i urbanih gradskih naselja. Izložba je aktivistička, otvorena, apstraktna i naravno- demokratska!

Subota, 20:00; Ulaz slobodan. Vidimo se u Ateljeu!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,