Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inflacija i nekretnine: Evo koliko ćete novca morati izdvojiti za najam stana u Tuzli

Preuzmite sliku

U doba kada cijene prehrambenih proizvoda vrtoglavu rastu, porasle su i cijene najma stanova u Tuzli.

Pregledajući oglase na popularnoj platformi za iznajmljivanje stanova – OLX analizirali smo cijene u različitim dijelovima grada Soli.

Najniže mjesečne kirije za stanove oko 40 kvadratnih metara mogu se pronaći po cijeni od 300-350 KM. Međutim, oni koje bi ovakva cijena zadovoljila moraju unaprijed biti spremni na eventualno dva nedostatka, a to su lokacija i namještaj.

Recimo stan od 42 kvadrata je namješten i nalazi se na lokaciji kod stadiona Tušanj, cijena najma je 300 KM.

 • Jeftiniji namješten stan, možete pronaći recimo i na lokaciji kod Livnice. Mjesečna kirija iznosi jednako 300 KM plus režije.

  Namješten stan od 55 kvadrata kod SKPC Mejdan iznosi 500 KM a za za istu cijenu možete pronaći namještene dvosobne stanove i u naseljima Irac, Mosnik, Slatina.

  S druge strane, najskuplja mjesečna kirija iznosi 800 KM za stan od 61 m2 u Klosterskoj ulici. Stan je u novogradnji, namješten i ima centralno grijanje.

  Stanodavac navodi da se ugovor potpisuje na minimalno jednu godinu, a režije nisu uračunate u najamninu, plaćaju se posebno po prispijeću.

 • Po istoj cijeni od 800 KM mjesečnog najma je i stan u naselju Stupine veličine 80 kvadratnih metara + 30 kvadrata balkona.

  Stan je namješten i nalazi se na prvom spratu u novogradnji

 • Ranijih godina prosječna kirija za pristojno namješten stan u Tuzli iznosila je oko 350-400 KM.

  Garsonjere povoljnija opcija

  Sve je veći broj onih koji se okreću iznajmljivanju garsonjere budući da je mjesečni najam za garsonjeru dosta povoljniji, posebno kada je riječ o studentima.

  Imajući to u vidu, za garsonjeru na Zlokovcu od skromnih 20 kvadrata izdvojit ćete 220 KM mjesečno.

 • Vlasnik na OLX-u navodi da su režije niske, te da bi budući stanari za njih izdvajali 50 KM mjesečno, dok bi zimi one iznosile 100 KM u sezoni grijanja.

  Za stan od 21 m2, koji je potpuno namješten, ali na nešto boljoj lokaciji – preko puta Bingo City Centra, budući stanari platit će 400 KM plus “minimalne” troškove režije.

  Stan na dan

  Kada je riječ o iznajmljivanju stana na dan, cijene se kreću od 25 do 100 KM, sve u zavisnosti od lokacije i opremljenosti stana.

  Tako ćete naprimjer za stan na dan u Miladijama izdvojiti 25 KM, dok ćete za stan u novoizgrađenoj zgradi HEEZ na Sjenjaku morati izdvojiti 100 KM.

  Prema objavljenim oglasima, cijene su najviše za stanove na Stupinama, koje se smatraju najatraktivnijom lokacijom, tako da ćete za jedno noćenje izdvojiti minimalno 50 KM.

 • Prema prognozama agenata za nekretnine male su šanse da će se cijene vraćati na staro, kako kvadrata tako i cijene najamnina,  a kako će to uticati na samo tržište s obzirom da su troškovi života enormno porasli, vidjet ćemo u nadolezćem periodu.

  Kada su u pitanju prodeje nekretnina, investitori poručuju kako na trenutačnu cijenu novih stanova najprije utiču potražnja i poskupljenje građevinskog materijala. Naravno, bitnu ulogu igra i lokacija.

  Prema riječima agenata, promijenila se i struktura kupaca. Iako je doba inflacije, podaci govore da je manje onih koji stanove kupuju na kredit, a u kupnji sada prednjače oni koji imaju gotovinu, među kojima je i znatan broj onih koji rade vani. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje