Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Idu na svjetsku olimpijadu: Učenici iz Tuzle najbolji na takmičenju iz robotike

Preuzmite sliku

U Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici, jučer je održano državno takmičenje u robotici, a Mirza Salamović, učenik drugog razreda Elektrotehničke škole i član tima SPARKY STEM akademije Tuzla, dobitnik je zlatne medalje.

Na takmičenju su se nadmetala 120 učesnika a najistaknutiji su bili talentovani mladi robotičari iz Tuzle. Takmičari su se mogli prijavljivati u tri različite kategorije i to Elementary između osam i 12 godina, Juniori između 11 i 15 godina i Seniori između 14 i 19 godina.

Tuzla je također ponijela titulu prvog mjesta i u kategoriji Elementary sa grupom SYMBIOTES.

Pobjednički timovi će u novembru predstavljati BiH na Svjetskoj robotskoj olimpijadi u turskom Izmiru.

“Najbolji robotičari naše države su ostvarili plasman na završnicu WRO – Svjetske robotske olimpijade na kojoj učestvuju 94 zemlje svijeta. Ove godine Olimpijada će se održati u Izmiru i nadamo se da će naše ekipe mladih robotičara skupiti sredstva i uspjeti uzeti učešće na ovom takmičenju”, poručili su organizatori takmičenja koje je održano u Zenici.

Druge najbolje plasirane ekipe, dvije iz Zenice i jedna iz Sarajeva su se plasirale na Evropsko prvenstvo koje se ove godine održava u Breši u Italiji.

U kategoriji WRO RoboMission timovi dizajniraju robote koji rješavaju izazove na takmičarskom terenu. Roboti su potpuno autonomni. WRO želi da inspiriše učenike i studente širom svijeta za predmete vezane za STEM te žele da učenici razviju svoje vještine kroz igrivo učenje na takmičenjima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje