Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hadžija Izet Hadžić se nakon 22 godine se povlači sa čela džemata Brčanska Malta

Preuzmite sliku

Svaki džemat ima jednog ili više hizmećara, ljudi koji Božije kuće uljepšavaju, održavaju i svojim prisustvom im daju smisao i sjaj. To su insani koji sve što imaju ulažu kako bi nama svima bilo lijepo kada posjećujemo džamije i mesdžide.

Beskompromisno daju ono najvrijednije – vrijeme. Jedna od takvih osoba u džematu Brčanska Malta je hadžija Izet Hadžić. Rođen u Gornjim Dubravama, a nastanjen u Tuzli. Hadžija Izet je oličenje pravog Bošnjaka, hrabar, pošten, pravedan, ambiciozan i dostojanstven. Naš hadžija je na čelu džematskog odbora još od davne 2000. godine. U periodu od 22 godine, danonoćno je bdio nad svim hairli aktivnostima, kako u prostorijama mesdžida, tako i u cijeloj mjesnoj zajednici.

Skoro da nema pojedinca u ovom velikom tuzlanskom naselju, a da ne zna za našeg hadžiju i njegovu spremnost za činjenje dobrih djela.

Hadžiji je namaz uvijek bio na prvom mjestu. Nijedna ga situacija nije mogla odvratiti od ideje da u mesdžid dođe prije namaza, otvori vrata i dočeka ostale džematlije. Čovjek je to u kojeg se imam uvijek može pouzdati i ne sikirati se za posao koji je preuzeo. Iako je većinu aktivnosti sam iznio na svojim plećima, skoro nikada se nije moglo čuti da se naš Izo, kako ga odmilja zovemo, požali i negoduje zbog toga. Naprotiv, svojom energijom, potakao je mnoge da mu odaju priznanje i ponude svoju pomoć i podršku.

Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je i njegov rahmetli babo čitav svoj život posvetio džematu, onda ne čudi sve što možemo čuti o Izetu Hadžiću.

Danas je hadžija Izet, zbog svoje, ali i bolesti njegove hanume Abide, spriječen da, kako je on navikao, temeljito i sveobuhvatno obavlja posao mutevelije džemata. Baš kao što je uvijek govorio, kada dođe takva situacija, spreman je da svoju poziciju preda nekome drugom.

Sretni smo jer smo imali priliku pratiti rad h. Izeta i učiti od njega. Svakako, onaj koji dođe nakon njega imat će sasvim jasnu paradigmu i primjer kako treba raditi.

U srijedu, 23. novembra 2022. hadžiju Izeta i njegovu hanumu Abidu posjetili su koordinator za društvenu brigu Medžlisa Tuzla Seid-ef. Mujagić i imam džemata Brčanska Malta Ismail-ef. Fazlović.

Zijaret je upriličen u okviru projekta posjete istaknutim džematlijama tuzlanskih džemata. Cilj posjete bio je još jedno odavanje priznanja zaslužnim džematlijama i hizmećarima. Ove posjete im mnogo znače, potaknu lijepe osjećaje i evociraju sjećanja, što i opravdava potrebu organizacije ovakvih aktivnosti. (Ismail-ef. Fazlović | medzlistuzla.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje