Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradsko vijeće Tuzla: Park u Turalibegovoj ulici bit će nazvan po ubijenoj Amri Kahrimanović

Preuzmite sliku

Prva tačka današnje sjednice Gradskog vijeća Tuzla bila je Osuda monstruoznog ubistva Amre Kahrimanović uz preporuku Vladi i Skupštini TK za sankcionisanje odgovornih i poduzimanje preventivnih mjera za kadrovsko i tehničko jačanje MUP-a TK s ciljem zaštite građana.

Sjednica vijeća, kojoj su prisustvovali sin i brat naše ubijene sugrađanke, počela je minutom šutnje.

Vijećnicima se emotivnim govorom obratio Damir Hodžić, sin ubijene Amre Kahrimanović, koji ih je zamolio da park u Turalibegovoj ulici dobije ime njegove majke. U obrazloženju je naveo da je njegova majka rođena i odrasla u kući preko puta parka i u tom se parku, kao djevojčica igrala sa drugaricama i bratom.

„U moju majku je ispaljeno šesnaest metaka, ona je nedužno ubijena od strane sistema“, kazao je Damir Hodžić.

Nakon održanog vanrednog Kolegija GV-a Tuzla, vijećinci su podržali inicijativu da se po Amri nazove park. Inicijativa će ići u dalju proceduru. Jedan od prijedloga je bio i da se park zove “Park žrtava femicida Amra Kahrimanović“.

Osuda zločina je usvojena na inicijativu vijećnice Esane Kavazbašić Huskanović koja je kazala da se i sama plaši za svoju, i sigurnost svoje djece.

„Ja se ne osjećam sigurno, majka sam četvero djece. Uputili smo preporuku Vladi i Skupštini TK. Inicijativa je podnesena da se park u Tuzli nazove po Amri Kahrimanović“, istakla je vijećnica Kavazbašić Huskanović.

Podsjetimo, Skupštini Tuzlanskog kantona ponovo je predata Građanska inicijativa sa zakonskom osnovom, koju su građanke i građani Tuzle potpisivali prethodnih par dana.

“Skupili smo preko 5 hiljada potpisa (uključujući i one koji nisu upisali svoj matični broj).
Broj građana koji su u kratkom roku potpisali inicijativu dovoljno govori o ogorčenosti i nezadovoljstvu građana. Naši zahtjevi su jasni i precizni od prvog dana. Tražimo moralnu odgovornost i ostavku ili smjenu ministra mupa TK i direktora mupa TK zbog evidentnih sistemskih propusta unutar mupa TK koji su uticali na počinjenje stravičnog zločina. Nakon sazvane sjednice ponovo ćemo saznati ko štiti ubice, a ko je na strani naroda! Hvala svima na neizmjernoj podršci.

Puno nam znači. Ovo je borba za sve nas” – navodi porodica ubijene Amre Kahrimanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje