Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za investitore koji su pomogli izgradnju Kuće bosanskog jezika u Tuzli

Preuzmite sliku

Danas je u prostorijama Gradske uprave Tuzla upriličen prijem za investitore – predstavnike kompanija sa područja Tuzlanskog kantona, koji su konkretnim zalaganjem i investicijama, u saradnji sa Gradom Tuzlom,  učestvovali u izgradnji Kuće Bosanskog jezika u Tuzli.

Kuća bosanskog jezika  nalazi se u strogom centru grada Tuzle,  i u njoj  su skupljeni dokazi o bosanskoj pismenosti, sa posebnom pažnjom posvećenom Bosansko-turskom rječniku iz 1631. godine, autora Muhameda Hevai Uskufija.

Gradonačelnik Jasmin Imamović, ovom prilikom izjavio je:

“Mi smo izgradili kuću bosanskog jezika sinergijom sredstava iz gradskog budžeta i sredstava iz trinaest privatnih firmi koje rade na teritoriji Tuzlanskog kantona i kojima je ovdje sjedište. To mi je posebno zadovoljstvo jer smo sinergijom napravili kuću koja je utvrda, tvrđava naših zajedničkih bosansko – hercegovačkih vrijednosti. Zašto Kuća bosanskog jezika? Zato što bosanski jezik nije ni srpski, ni hrvatski, ni bošnjački, nego je bosanski i naše je zajedničko naslijeđe. To će biti svojevrsna utvrda zaštite imena i postojanja bosanskog jezika, i želja mi je da se taj primjer dalje širi kao dobar primjer po mnogim gradovima Bosne i Hercegovine. Želja mi je da se tako i nastavi. Tuzla opet ima nešto što nema niko, ni u BiH ni izvan BiH, i opet ima nešto što će biti dobar primjer, kojeg će slijediti drugi.”

  • Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, uputio je ovom prilikom riječi zahvalnosti kompanijama  koje su doprinijele realizaciji ovog važnog projekta za grad Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, a to su: Tehnograd d.o.o. Tuzla, DelingINVEST d.o.o. Tuzla, Tehnograd – Company d.o.o. Tuzla , INPROZ Group d.o.o. Tuzla, CESTOTEHNIK D.O.O. Tuzla, Dženex d.o.o. Tuzla, HEEZ Transport d.o.o Tuzla, TOM-CAT do.o. Tuzla, TIM Gradnja d.o.o. Tuzla, INGRAM d.d. Srebrenik, BABILON d.o.o. Tuzla i ELKOM d.o.o. Tuzla.

    “Kao glavnom izvođaču na ovom projektu bila nam je izuzetna čast i privilegija što smo uopšte ušli u izbor za izgradnju jednog takvog projekta, koji je ne samo važan za naš grad i našu zajednicu, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Pridružujem se čestitkama svim sudionicima, gradonačelniku, Gradskoj upravi i svima koji su sudjelovali u izgradnji“, kazao je ovom prilikom Danijel Ružić, ispred kompanije Tehnograd d.o.o. za građevinarstvo i inženjering Tuzla. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje