Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Lugavić zahvalan Vladi FBiH na podršci za ključne infrastrukturne projekte u Tuzli

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, izražava zahvalnost premijeru Federacije BiH, Nerminu Nikšiću, i ministrima Vlade Federacije BiH za prepoznavanje ključnih infrastrukturnih projekata za Grad Tuzlu te njihov značajan doprinos unapređenju infrastrukture i poboljšanju kvalitete života građana Tuzle.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je odluku o transferu sredstava za izgradnju autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta u iznosu od 84 miliona KM. Ovaj program obuhvata 17 projekata, među kojima su i oni koji će se realizovati u Tuzli. Implementacija projekata povjerena je JP Cestama Federacije BiH.

Od navedenog iznosa, 2.500.000 KM namijenjeno je za izgradnju “Južne saobraćajnice” u Tuzli, konkretne dionice Ši Selo- Slavinovići, prva faza, a sredstva su predviđena za eksproprijaciju.

Također, planirano je 700.000 KM za izgradnju kružnog toka Mlake, na cesti M18, dionica Šićki Brod 3-Živinice 1, a sredstva su namijenjena za eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Izgradnja ovog kružnog toka omogućit će otvaranje nove poslovne zone, što je od izuzetnog značaja za grad Tuzlu. Dodatnih 2.500.000 KM planirano je za izgradnju dionice Šićki Brod-Đurdevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo, sredstva su predviđena za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Također, Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. godinu ovom ministarstvu u okviru Kapitalnih transfera javnim preduzećima za realizaciju Projekta rekonstrukcije magistralnog vrelovoda – grad Tuzla u iznosu od deset miliona KM.

Svrha Programa je da Centralno grijanje d.d. Tuzla, sa planiranom finansijskom pomoći od deset miliona KM, realizuje rekonstrukciju prve faze magistralnog vrelovoda, koja obuhvata dionicu između ograde TE Tuzla i komore Siporeks. Izgradnjom i rekonstrukcijom magistralnog vrelovoda bi se ostvario fukcionalni cilj povećanja zapremine ukupnog sistema daljinskog grijanja grada Tuzle.

Na pomenutoj dionici omogućit će širenje mreže daljinskog grijanja na naselja koja trenutno nisu spojena na sistem (Hudeč, Moluhe i drugih). Dodatno bi se omogućio rad pumpi mrežne vode sa značajno nižim pritiscima čime bi se direktno smanjila potrošnja električne energije.

Realizacijom ovog projekta smanjuje se aerozagađenje u Tuzli, produžuje vijek trajanja sistema, te povećava energetska efikasnost sistema daljinskog grijanja. Korisnik sredstava po ovom Programu je Centralno grijanje d.d. Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje