Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Imamović organizovao prijem za učenike Opće gimnazije Sveti Franjo, dobitnike nagrade za grafički dizajn

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, organizovao je danas prijem za Farisa Delića i Matea Marjanovića, učenike Opće gimnazije KŠC Sveti Franjo, koji su osvojili drugo mjesto na velikom takmičenju grafičkog dizajna, koje organizuju Evropska unija i krovna organizacija iDesignEU.

Prijemu su prisustvovali direktor Opće gimnazije KŠC Sveti Franjo, Alan Matošević i profesor – mentor Mirnes Bektić.

Naime, Faris Delić i Mateo Marjanović su se na ovo prestižno takmičenje, pod imenom Hybrid Tuzla, prijavili u kategoriji timski rad i, pod mentorstvom profesora Mirnesa Bektića prijavili rad na temu „Moj grad“.

Gradonačelnik je čestitao učenicima, profesoru i direktoru škole na prestižnoj nagradi bkoju su donijeli u Tuzlu:

„Uspjeh koji su ostvarili Faris Delić i Mateo Marjanović je uspjeh cijele Bosne i Hercegovine, cijele Tuzle i našeg srednjeg obrazovanja, a posebno Opće gimnazije Sveti Franjo, te čestitam i direktoru Opće gimnazije Alanu Matoševiću i njihovom profesoru i mentoru Mirnesu Bektiću. Danas su Faris i Mateo ponos grada“, izjavio je gradonačelnik Imamović.

Faris i Mateo su izrazili mišljenje da su ovaj rad i njihov uspjeh značajni za Tuzlu zato što je time naš grad stavljen na mapu, jer prije nije bilo učešća na ovakvim takmičenjima i drago im je da su oni prvi koji su postavili Tuzlu na mapu ovakvih i sličnih takmičenja. Istakli su veliku podršku škole u toku priprema za takmičenje. Ne krijući ponos zbog osvojene nagrade, izrazili su vjeru da će u budućnosti još napredovati u ovoj oblasti.

Profesor Bektić je istakao da samo natjecanje prozlazi iz IPA fondova, te da je rijetkost da naše škole pristupaju ovim fondovima. „Drago nam je da smo uspjeli proći prva tri kruga i ući u finale, te osvojiti srebrnu medalju. Jedina smo škola koja nudi u svom programu ima kurikulum grafičkog dizajna i veoma je značajno da smo taj kurikulum povezali sa evropskim projektom.“

Direktor Opće gimnazije, Alan Matošević je naglasio da su ponosni na sve svoje učenike, a posebno na one koji postižu uspjehe: „Nismo mnogo iznenađeni, jer uspjesi naših učenika su redovni, ali ova vrsta nagrade nas je iznenadila. Ponosni smo na sve učenike, a osobitio na one koji nas predstavljaju u svijetu.“ Prvo mjesto na takmičenju mladih u grafičkom dizajnu osvojili su učenici iz Italije, a treće učenici iz Velike Britanije. Srebro su u Tuzlu donijeli Faris Delić i Mateo Marjanović, učenici Opće gimnazije Sveti Franjo iz Tuzle.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje