Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla: Razmatran prijedlog JU ‘Naše dijete’ koji uključuje “Godišnji plan i program škole sporta”

Preuzmite sliku

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle, održanoj u ponedjeljak, 11.12.2023., između ostalog, razmatran je prijedlog Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Naše dijete” Tuzla za prihvatanje “Godišnjeg plana i programa škole sporta” namijenjenog djeci uzrasta od 4 do 6 godina.

Ova inicijativa, koja je u skladu s odredbama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju Tuzlanskog kantona, ima za cilj razvoj motoričkih vještina, praćenje individualnih postignuća djece u tjelesnom razvoju te poticanje na druženje, saradnju i pozitivan stav prema sportu.

Dodatnu potvrdu o kvaliteti Programa pruža i pozitivno stručno mišljenje Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, kojim se potvrđuje kvaliteta i stručnost u provedbi ovog programa.

Cilj je razvijanje pozitivnih osobina kod djece, uključujući samopouzdanje, društvene vještine i ljubav prema tjelesnoj aktivnosti. Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzle analizirala je Program te utvrdila da isti zadovoljava sve propisane elemente Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Ciljevi, zadaci, sadržaj, vrsta programa te stručna spremnost zaposlenika koji će ga provoditi u potpunosti su usklađeni s navedenim zakonom. Naglasak ovog programa nije samo na razvoju motoričkih vještina već i na identifikaciji i poticanju potencijalno darovite djece, čime se unapređuje raznovrstan pristup u predškolskom odgoju.

Da bi se Program uspješno realizovao, i dao doprinos razvoju djece i zajednice, te unaprijedio kvalitetu predškolskog odgoja, “Godišnji plan i program škole sporta” bit će upućen na dalje postupanje na narednu sjednicu Gradskog vijeća Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje