Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Preuzmite sliku

Grad Tuzla, u saradnji sa Jevrejskom opštinom Tuzla, u petak je obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta odavanjem poštovanja i polaganjem cvijeća na mjestu bivše sinagoge i na spomeniku “Suza”.

  • Tradicionalno posvećen njegovanju kulture sjećanja, Grad Tuzla obilježavanjem ovog dana, želi upozoriti na opasnosti genocida, ističući da se genocid ne smije ponavljati te da holokaust ne počinje ubijanjem, već govorom mržnje, Grad Tuzla podsjeća na najveću tragediju i sramotu ljudskog roda.

  • “Obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, želimo odati počast milionima nedužnih žrtava i poslati poruku da su holokaust i genocid najveće tragedije čovječanstva koje se ne smiju ponavljati, niti negirati. Njegujući sjećanje na žrtve holokausta, na žrtve genocida u Srebrenici, mi se borimo protiv negiranja genocida, jer negiranje genocida je prijetnja novim genocidom,” istakao je gradonačelnik Lugavić.

  • Generalna skupština UN je 2005. godine odredila 27. januara kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, a na taj dan 1945. godine Crvena armija oslobodila je najveći nacistički koncentracijski logor u Aušvicu, Poljska.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje