Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla izabran za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije

Preuzmite sliku

Grad Tuzla je jedan od deset općina i gradova u BiH koji su izabrani u prvom ciklusu za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD.

Cilj ReLOaD projekta je dalje jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave.

Također, projekt nastoji osigurati veće građansko učešće u procesima donošenja odluka i unaprijediti pružanje javnih usluga za sve građane u lokalnim zajednicama.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da učešće u projektu ReLOaD za Grad Tuzlu ujedno predstavlja i priznanje za dosadašnju dobru saradnju lokalne uprave s organizacijama civilnog društva, ali i konkretnu podršku za njeno unapređenje, u skladu sa praksom u zemljama EU.

,,Zahvaljujući metodologiji koju smo počeli primjenjivati još od učešća u projektu LOD II i koju smo se obavezali primjenjivati i u budućnosti, postiže se veća transparentnost trošenja javnih sredstava i njihovo usmjeravanje u istinske, prioritetne potrebe građana, uz veće učešće organizacija civilnog društva. Sve zajedno, uzimajući u obzir i činjenicu da ćemo kroz projekat ReLOaD obezbijediti i dodatna sredstva za podršku organizacijama civilnog društva koje realizuju projekte od interesa za građane, doprinosi boljem životu naših građana”, kazao je Imamović.

ReLOaD je trogodišnji regionalni projekt kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). ReLOaD  se provodi u šest zemalja zapadnog Balkana: Albaniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.

Ukupan budžet projekta za BiH je oko četiri miliona eura, a koristi od ReLOaD-a imat će više od 20.000 građana, 20 općina i gradova, te organizacije civilnog društva koje će učestvovati u implementaciji više od 85 projekata u BiH.

,,Činjenica da se na poziv za učešće u ReLOaD projektu prijavilo 32, od ukupno 48 jedinica lokalne samouprave koje su se mogle prijaviti na direktni poziv, jasno pokazuje opredijeljenost jedinica lokalne samouprave za ovakve projekte”, rekla je voditeljica ReLOaD projekta u BiH Sanja Bokun.

Partnerski odbor ReLOaD-a u BiH, je u prvom ciklusu odabrao deset općina i gradova za učešće u projektu: Banja Luka, Bijeljina, Jablanica, Maglaj, Stari Grad Sarajevo, Teslić, Tešanj, Travnik, Trebinje i Tuzla. Ove općine i gradovi su izabrani na osnovu  Direktnog poziva za jedinice lokalne samouprave i konkurentnog procesa selekcije. Ključni kriteriji pri izboru bili su rezultati koje jedinice lokalne samouprave ostvaruju pri raspodjeli finansijskih sredstava organizacijama civilnog društva, u skladu sa transparentnim kriterijima, projektnim pristupom, i LOD metodologijom za dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva.

U septembru će biti organiziran i drugi ciklus selekcije, kada će biti izabrano i ostalih  deset jedinica lokalne samouprave iz BiH, koje će učestvovati u ReLOaD projektu – saopćeno je iz Grada Tuzla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje