Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla i ove godine pomaže rad Memorijalnog centra Srebrenica s 50.000 KM

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je boravio u Potočarima gdje je u mezarju Memorijalnog centra odao počast svim žrtvama genocida, a zatim razgovarao s direktorom službe Memorijalnog centra, dr. Emirom Suljagićem.

Tom prilikom potpisan je Memorandum o sporazumjevanju između grada Tuzle i Memorijalnog centra, kojim je nastavljena finansijska podrška od 50.000 KM aktivnostima Memorijalnog centra.

Imamović je kazao da je podrška grada Tuzle radu Memorijalnog centra počela prošle godine i ovo je samo potvrda da će nastaviti podržavati rad Memorijalnom centru koji izrasta u instituciju koja će na najbolji način transparentno, odgovorno i programski trošiti sredstava na mnoge projekte te donijeti najbolje rezultate u očuvanju sjećanja na genocid i rat u Bosni i Hercegovini.

Podrška žrtvama genocida, dodao je, treba biti stalna, ne samo kada se približava 11. juli.

– Mi smo oni koji trebaju sačuvati znanje o tome šta se ovdje desilo, a desio se i počinjen je genocid. Istina o genocidu danas je ugrožena od onih koji pokušavaju da ispišu neku drugačiju historiju. Naša borba protiv takvih je u podršci ovakvim institucijama, a to najbolje možemo učiniti ukoliko finansijski podržimo njihove projekte koji su od presudne važnosti kako bi istina o genocidu ostala za buduće naraštaje – istakao je gradonačelnik Tuzle.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić zahvalio je Gradu Tuzli, gradonačelniku Imamoviću i Gradskom vijeću, na nastavku zajedničke borbe protiv minimalizacije i negiranja genocida.

Istakao je da je grad Tuzla među prvim gradovima pružio finansijku podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica prošle godine, a tako je nastavio i ove godine, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje