Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gosti oduševljeni Tuzlom: Uspješno okončana manifestacija “Šest gradova – šest sportskih avantura”

Preuzmite sliku

ored uspješne tehničke organizacije i domaćinstva takmičari i takmičarke AK „Sloboda-Tehnograd“ Tuzla osvojili su šest medalja.

Ova manifestacija koja je predložena od strane udruženja „Srce Pegaza“ i univerzalne škole „Zvjezdica“ iz Banja Luke kako bi se uzrasne kategorije dječaka i djevojčica iz Federacije BiH i Republike Srpske – Tuzla, Istočno Sarajevo, Mrkonjić Grad, Banja Luka, Novi Grad i Bosanski Šamac zajedno kroz sportske i edukativne aktivnosti družili su se i promovisali vrijednosti sporta, tolerancije, suživota i zajedničke budućnosti.

  • “Iza nas je jedan produktivan vikend, na stadionu Tušanj organizovano je atletsko takmičenje za sve učesnike projekta, nakon takmičenja obišli smo neke od mnogobrojnih kulturno-historijskih znamenitosti Grada Tuzla, kao što je „Trg slobode“, „Soni trg“, „Gradski park“, Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, biste Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića. Ovom prilikom bi se zahvalili turističkoj zajednici Grada Tuzla, koji su organizovali obilazak znamenitosti i za uspomenu učesnicima dali razglednice našeg grada. Naše goste najviše je oduševila „Kuća sporta“ u kojoj su mogli vidjeti dio stogodišnje historije RSD „Sloboda“, Mališani su imali priliku vidjeti postavke svih klubova članica RSD „Sloboda“ između ostalog i uporediti veličinu vlastite ruke sa otiskom ruke našeg Zlatana Saračevića, sportiste stoljeća Grada Tuzla. Dan smo završili večerom na Panonskim jezerima, koju je obezbijedio Grad Tuzla, ovim putem se zahvaljujemo na pruženoj podršci i slobodno možemo reći da je grad Tuzla stub svih naših organizacija takmičenja i manifestacija.

    Drugi dan počeli smo obilaskom najstarijeg sojeničkog naselja u Evropi, koje datira iz mlađeg kamenog doba i geološke postavke na Panonskim jezerima gdje su se gosti iz pet gradova mogli upoznati sa načinom života ljudi iz neolitskog doba, nakon toga posjetili smo postavku koja predstavlja značajan segment za razvoj kulturnog turizma grada Tuzle s obzirom da govori o kontinuitetu života na ovom prostoru od doba neolita, a ujedno upotpunjuje ponudu kompleksa Panonskih jezera. Postavku sačinjava oko 100 minerala i 120 fosila. Posjetioci muzeja, između ostalog, mogu pogledati fosil koji je izuzetno karakterističan za područje gdje je nekad bilo Panonsko more. Riječ je o turalis turis fosilu, ali i pogledati mineral koji se zove kao Tuzla – tuzlait i koji je jedini mineral na svijetu pronađen u sonim ležištima u Tuzli. Nakon obilaska postavki, učesnici su imali priliku pokazati svoje vještine na sportskom poligonu kroz razne igre spretnosti. Veliko hvala našim sponzorima i društveno odgovornim kompanijama, mesnici „Menprom“, pekari „Hukić“, pekari „Kabil“ koji su se potrudili da učesnici drugog dana ne budu gladni te upravi Panonskih jezera koji su ustupili svoje resurse na korištenje. Jedan od pokrovitelja ove manifestacije je i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.” navode organizatori.

  • Pored uspješne tehničke organizacije i domaćinstva takmičari i takmičarke AK „Sloboda-Tehnograd“ Tuzla osvojili su šest medalja – Ajna Nezirovac i Vedad Suljkanović u trci na 200 metara zlatne medalje, Merjem Dubravić srebro u trci na 300 metara, Amar Bećirović, Vedran Dubravić i Majra Paočić u trci na 200 metara srebrene medalje AK „Sloboda-Tehnograd“ Tuzla ove godine obilježava 75 godina postojanja, Važnost ovih sportskih događaja, da budući mladi naraštaji kroz sport, edukativne i kreativne radionice upoznaju sebe i druge, da steknu samopouzdanje, usvoje pravilne životne navike i steknu krug prijatelja. Sport je najbolji način da se pravilno raste i razvija, prihvate međureligijske vrijednosti, da se izbjegnu vršnjačka nasilja jer smo i sami svjedoci koliko ih u današnjem vremenu ima.

    Manifestacija je okupila više od 120 djece uzrasta od 9-14 godina, oba pola iz gradova Tuzla, Istočno Sarajevo, Bosanski Šamac, Mrkonjić Grad, Novi Grad i Banja Luka.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje