Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Glumac Draft teatra Jasmin Salkić u OŠ “Sjenjak” odigrao predstavu ”Kako razumjeti mene sa Autizmom”

Preuzmite sliku

U Osnovnoj školi Sjenjak defektolog škole, a inače glumac Draft teatra Jasmin Salkić, odigrao je danas predstavu odnosno monodramu ”Kako razumjeti mene sa Autizmom”.

Predatava je urađena prema motivima knjige ‘‘Padnem sedam puta a ustanem osam”, riječ je o priči koji priča dječak sa autizmom, o svom odrastanju, prihvatanju ili ne prihvatanju u sredini u kojoj živi, stigmu koju doživljava od strane društva.

 • Dalje nastavlja sa pričom, o teškoćama prilikom upisa u školu, o svom daljem školovanju, učenju i prikazuje odnos sa nastavnicima, učiteljima i drugrima iz razreda.

  U predstavu je ubačen i dio satire o modi i prikazuje kolika je tegoba ljudi koji prate modu a oni sami djeluju na jednostavnom stilu odjevanja.

  Ovo je jedna stručno edukativana predstava, koja će proširiti vidike i način pristupa prema ovoj populaciji, kako i na koji način prići ovakvom učeniku i postavljati mu zadatke u koji ma će on pokazati uspjeh.

  Poseban osvrt u predstavi je priča o majci, koja je cijeli život dala za razvoj svog djeteta i kolika je zahvalnost sina prema majci.

  Kroz predstavu se prožima video prikaz, pjevanje i sama gluma koja upotpunosti prikazuje osobu sa autizmom.

  Tekst i režiju osmislio je sam glumac.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje